blank

Stari stanovi poskupeli više nego novogradnja: Ne padaju ni cene, ni potražnja za nekretninama u Srbiji

Iako mnogi čekaju vest o hlađenju nekretnina, poput informacija koje stižu iz SAD i nekih evropskih zemalja, poslednji podaci pokazuju da u Beogradu ne samo da nije pao broj kupoprodaja u poslednjem kvartalu prošle godine, već da je zabeležen rast od 7,1 odsto.

blank
Foto: Pixabay

Prodato je čak 634 nekretnina više u odnosu na isti period 2021. U svim većim gradovima je kvadrat poskupeo, a cene svih nekretnina veće su za 13,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) napominju da je kod stanova veći rast cena zabeležen u staroj gradnji, nego kod nekretnina koje su kupljene od investitora.

Najveća razlika postignuta je u u Novom Sadu, gde su stanovi u starim zgradama poskupeli 30 odsto, dok je novima cena skočila za 17 procenata. U Nišu se prosečna cena kvadrata u starim i novim zgradama gotovo izjednačila, na oko 1.200 evra, dok je u Beogradu i dalje značajna razlika, jer u starim zgradama prosečan kvadrat košta 1.940, a u novim 2.565 evra.

Po dinamici je značajniji rast cena “starogradnje” gde se beleži stopa od 16,1 odsto u četvrtom kvartalu. Kod “novogradnje”, odnosno kupovine od investitora, beleži se blago usporavanje rasta od 9,3 odsto. Ukupna količina novca iskorišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto, što znači da je potrošena četvrtina novca više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Cene novogradnje i starogradnje se u nekim naseljima izjednačile

U agencijama za nekretnine kažu da je razlog većeg poskupljenja starih stanova moglo biti to što su cene u novogradnji već dostigle plafon, pa su pogurale i cene starih stanova. Napominju da su kvalitet i godina izgradnje zgrade samo neki od segmenata koji utiču na potražnju kupaca, a da je zapravo lokacija ono što prodaje nekretninu.
Miloš Mitić iz agencije za nekretnine City expert kaže da slabija ponuda novogradnje povećava tražnju za starijim stanovima i diže im cenu. Napominje da se mladi ipak radije odlučuju za novu gradnju, jer su se cene manje-više izjadnačile, a da se više isplati kupiti novi stan koji nije potrebno renovirati, jer su materijali poskupeli, a ne mogu se lako naći ni majstori.

“Cene zavise od lokacije i od mnogo faktora i stara gradnja je nesrazmerno poskupela u delovima grada koji su traženi zbog novoizgrađenih naselja u njihovoj blizini. I u zgradama starim sto godina skaču cene, ako se nalaze preko puta nekog modernog kompleksa. To nije realno i ne oslikava tržište, ali se dešava. Starogradnjaima svoje prednosti, jer lokacijski u nekim delovima grada jednostavno ni nema novih stanova, već su u prodaji samo salonci”, kaže Mitić.

Najveći rast cena krajem prošle godine zabeležen je u Novom Sadu, a sagovornik kaže da je ovaj grad postao poprilično atraktivan za mlade, programere, za nove kompanije i da su to razlozi što raste tražnja za nekretninama.

“U staroj gradnji imate ograničenu ponudu na tržištu i samim tim rastu i cene. U Novom Sadu se dosta gradi, a cene kvadrata su i preko 3.000 evra. Kad imate grad koji privlači više ljudi i ima veliku tražnju, više se i gradi, a i raste cena u starogradnji, jer je to tržište ograničeno i tačno se zna koliko takvih stanova ima”, objašnjava Mitić.

Izvor: Euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.