blank

Subvencije po hektaru „za sada“ samo uz dokaz vlasništva, zakupa ili komasacije

Preko platforme eAgrar poljoprivrednici trenutno ne mogu da dodaju takozvane posebne Izjave o obrađivanju zemljišta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Osnov za prijavu za subvencije trenutno može da bude isključivo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji (preraspodeli vlasništva i ukrupnjavanju zemljišnih parcela).

blank
Foto: Subotičke.rs

U toku je rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u eRPG (Elektronski registar poljoprivrednog gazdinstva, eAgrar) na osnovu posebne izjave overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, kojom garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, za te poljoprivrednike, nakon izmene Zakona, biće raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju ovu vrstu subvencije.

Saglasno Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva osnov korišćenja i Upis zemljišta u eRPG trenutno predstavlja vlasništvo, ugovor o zakupu ili komasacija.

Pomenuti predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biće razmatrane u narednom periodu, „po formiranju Vlade“.

Tom izjavom poljoprivrednici garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

„Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju do donošenja pomenutih izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima će tačno biti precizirani uslovi i načini shodno zakonskim regulativama“, dodaje se u saopštenju.

Nakon jesenjih protesta i blokada puteva, poljoprivrednici u Srbiji dobili su, između ostalog, veće subvencije po hektaru (18.000 dinara po hektaru, uz dodatnih 18.000 dinara za sertifikovano seme).

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.