blank

Subvencionisanje seoskih kuća „nema smisla bez zadrugarstva“

Javni konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, čiji je cilj da se obnovi život na selu, raspisan je i ove godine. Stručnjaci za Novu ekonomiju navode da ove subvencije nisu dovoljne za održiv život na selu, naročito ako se ne radi na razvoju zadrugarstva.

blank
Foto: Nadine from Pixabay

Ministarstvo za brigu o selu, kako navodi u saopštenju objavljenom na svom zvaničnom portalu, sprovodi Konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i organizuje manifestacije „Miholjskih susreta sela“.

Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, dok druga dva javna konkursa ističu sutra, 22. februara.

Kako se objašnjava, iz budžeta Srbije za ove namene opredeljeno je ukupno 670 miliona dinara (5,67 miliona evra), od čega pola milijarde za seoske kuće (4,23 miliona evra), 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore Ministarstva za brigu o selu o efektima ovih mera, kao i o eventualnom proširenju subvencija za vraćanje ljudi na selo.

Ipak, član komisije za dodelu sredstava za kupovinu seooskih kuča, ageroekonomista Milan Prostran, rekao je nedavno kako je potrebno da se taj program sprovodi od deset do 15 godina u kontinuitetu, kako bi se postigao zadovoljavajući efekat.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.