blank

Sve više kredita izdaje se na video-poziv

Broj ugovora o finansijskim uslugama na daljinu, odnosno zaključenih kredita bez odlaska na šalter, povećan je za 16,5 odsto i iznosio je 43.318 ugovora u trećem tromesečju, u odnosu na prethodni kvartal, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

blank
Foto: Kschneider2991 on Pixabay

Ukupan rast zaključenih ugovora u trećem kvartalu ove godine iznosi 9,7 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine, pri čemu ugovori zaključeni putem video-identifikacije natprosečno rastu – čak 70,3 odsto, dok rast ugovaranja na drugi elektronski način iznosi 2,1 odsto.

Pri tome, rast broja ugovora zaključenih elektronskim putem, zapravo drugim načinima osim video-identifikacije, uz pomoć korišćenja interneta, elektronske pošte ili telefona, bio je 16,3 odsto (35.862 u trećem tromesečju u odnosu na 30.826 u odnosu na drugo tromesečje), dok putem video-identifikacije iznosi 17,2 odsto (7.456 u trećem kvartalu u odnosu na 6.362 u drugom kvartalu).

Prema podacima NBS, od elektronskih načina sklapanja ugovora, video-identifikacija korisnika brzo raste, o čemu svedoči podatak da je u prva tri tromesečja 2023. godine sklopljeno za 39,2 odsto ugovora više nego u istom periodu prethodne godine (18.807 u odnosu na 13.507).

Zaključivanje ugovora na daljinu omogućeno je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog Narodne banke Srbije usvojen 2018. godine, kao i Odlukom o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, koju je Narodna banka Srbije donela 2019. godine, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.