blank

Tradicionalna trodnevna konferencija na Paliću “Vode 2024”

U organizaciji Srpskog društva za zaštitu voda uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i inženjerske komore Srbije u naredna tri dana održaće se konferencija pod nazivom “Voda 2024”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Teme konferencije biće vodoprivredni, ekološki i organizacioni apsekti korišćenja i zaštite voda, kvalitet i procesi u prirodnim vodama. Ovu dugogodišnju tradiciju Srpsko društvo za zaštitu voda organizuje dugi niz godina posvećenu aktuelnoj problematici korišćenja voda i zaštiti vodenih resursa od zagađenja.

Ovo je 53. po redu konferencija na koju se prijavilo više od 80 učesnika iz regiona, a ovogodišnji akcenat stavljen je na vlažna staništa.

Kvalitet vode u Srbiji je na niskom nivou, a veliki gradovi poput Beograda i Novog Sada, nemaju sisteme za prečiščavanje otpadnih voda, čulo se na trodnevnoj konferenciji.

„Obzirom da će voda biti najpotrebniji resurs, važno je da se uradi nešto po tom pitanju. Svedoci smo promene klime, upotrebe sistema koriščenja vode koji su doprineli zagađenju vode i upravo ta kombinacija klimatskih promena i načina doprinosi manjku upotrebljive vode“ – u uvodnom obraćanju je rekao Momir Paunović, predsednik Srpskog društva za zaštitu voda.

blank
Foto: Guillaume de Germain on Unspla

Aleksandar Đukić, sekretar Srpskog društva za zaštitu voda istakao je važnost ovakvih konferencija, na kojima se čuju najnovije tendencije u zaštiti životne sredine, sa akcentom kako zaštititi vode od nas samih i dodao da je Srbija najlošija u Evropi kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda, a kako kaže, postoji više žarišta.

„Žarišta su naselja locirana pored osetljivih vodnih tela i što se tiče prečišćavanja otpadnih voda mi stojimo jako loše. Po stanju kanalisanja i sakupljanja otpadnih voda smo blizu evropskog proseka, ali prečišćavanje otpadnih voda je veliki problem. Poslednjih godina se ulaže u to, ali je potrebno još mnogo da se to reši“ – kazao je dr Đukić, uz napomenu da u Vojvodini postoji dosta vodotokova na koje ljudi učitu u negativnom kontekstu, a Subotica je jedna od takvih primera.

„Subotica je jedna od problema, tu smo pored Palića i znamo da nije u dobrom stanju i da je to rezultat uticaja ljudi. Mnogo napora i novca je uloženo da se to popravi, ali trebaće godine da se to vrati u koliko – toliko normalno stanje“ – kaže Đukić.

Trodnevna konferencija o vodama, otvori svake godine niz tema, sa fokusom na vodu kao izvor života. Na konferenciji je rečeno da usvojeni Plan o upravljanju vodama u Srbiji jeste dobar, sadrži sve elemente koji su potrebni po evropskim standardima, potpisani, ali je potrebno da se sve direktive, zakoni o vodama i primenjuju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.