blank

U februaru izdato skoro 1.800 građevinskih dozvola

U Srbiji je u februaru izdato 1.797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

blank
Foto: Pixabay

Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru 80,5 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 77,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,8 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,8 odsto).

Prema dozvolama izdatim u februaru 2024. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.370 stanova, s prosečnom površinom od 66,9 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 6,0 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 156,9 metara kvadratnih, a 92,8 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,9 metara kvadratnih.

blank
Foto: Tolu Olubode on Unsplash

Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2024. iznosi 77,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti 37,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (10,6 odsto), Zlatiborska oblast (6,2 odsto), Južnobanatska oblast (4,6 odsto), Šumadijska oblast (4,2 odsto) i Srednjobanatska oblast (4,0 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8 odsto.

Izvor: Nova.rs, Tanjug

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.