blank

U Srbiji će 70.000 radnih mesta nestati zbog veštačke inteligencije

Procenjuje se da je ukupan broj poslova u Srbiji koji će u budućnosti biti izložen potpunoj automatizaciji kroz veštačku inteligenciju (AI) 70.000, dok je broj onih kojima bi AI trebalo da značajno pomogne u obavljanju aktivnosti nešto manji od 400.000, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Possessed Photography od Unsplash

To znači da je broj onih kojima bi AI trebalo da pomogne 17 odsto od ukupnog broja registrovanih zaposlenih, navodi se u analizi Aleksandra Radivojevića iz Fondacije za razvoj nauke (FREN).

On je u analizi pod nazivom „Potencijalni uticaj veštačke inteligencije na ekonomski razvoj u Srbiji“, koji je objavljen u najnovijem broju Kvartalnog monitora, naveo da su žene pod znatno većim rizikom gubitka poslova pod uticajem AI od muškaraca.

„Najveći procenat radnih zadataka koji će biti izloženi mogućnosti automatizacije od strane AI tehnologije nalazi se u grupi zanimanja administrativni službenici (82 odsto), inženjeri, stručni saradnici i tehničari (27 odsto), i stručnjaci i umetnici (26 odsto)“, naveo je on.

Kako je objasnio, brzina implementacije AI u tržište rada će doneti i rizike, pre svega u pogledu gubitka poslova i prelaska radnika koji ostanu bez posla na druga radna mesta.

U Srbiji, kao i u drugim zemljama sveta, kreatori javnih politika će morati da prilagode aktivnosti planiranja radne snage, edukacije i procesa doživotnog učenja i usluga socijalnih sigurnosnih mreža, uticaju veštačke inteligencije kako bi upravljali promenama koje dolaze.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.