blank

U Srbiji se pravi veštačka inteligencija koja će otkrivati retke i hronične bolesti

Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu pravi algoritam koji će otkrivati retke bolesti, a kako se bude razvijao trebao bi da oktriva dijagnostiku i za hronična oboljenja.

blank
Foto: Pixabay

U saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije, Univerzitetskom dečjom klinikom Tiršova i Kliničko bolničkim centarom Zemun, ovaj Institut razvija projekat koji bi trebao da retke bolesti otkriva u ranoj fazi, što je često presudno u borbi protiv njih.

Trenutno istraživači Instituta prikupljaju podatke, oslanjajući se na doktorske ekspertize te stvaraju od ovog algoritma brzog i pouzdanog dijagnostičara.

Kako je rekla Branka Rakić iz Instituta za veštačku inteligenciju, tim istraživača se sada fokusira na Fabrijevu bolest. Reč je o teškoj naslednoj bolesti koja zahvata više sistema u organizmu zbog čeka se često luta sa dijagnozom, a rano otkivanje veoma je bitno za lečenje.

„Ovaj algoritam će biti podrška lekarima. Radiće u pozadini. Na osnovu onoga što lekar ispiše u svom izveštaju algoritam bi trebao da prepozna eventualne mogućnosti retkih bolesti koje onda treba dalje da se ispituju. Potencijalno oboleli tako bi se slali na dalje detalnije analize“, rekla je Rakić.

U svetu je do sada registrovano oko 7.000 retkih bolesti. Procenjuje se da do 8 odsto svetske populacije boluje od retkih bolesti, a u Srbiji čak pola miliona ljudi.

Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu od pre godinu i po dana smešten je u Naučno – tehnološkom parku i okupio je sve najbolje istraživače iz oblasti veštačke inteligencije u čitavoj Srbiji.

Prema najavama Svetskog ekonomskog foruma, veštačka inteligencija radiće mnoge poslove koje je do sada obavljao čovek. Procenjuje se da će biti ugašeno oko 65 miliona zanimanja, ali i stvoreno oko 85 miliona novih.

Izvor: Agencije, Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.