blank

Voće u Srbiji rano cvetalo, ako ne bude mraza, biće rodna godina

Najranije sorte voća u Srbiji su cvetale već krajem februara, ima dosta pčela i oprašivanje je dobro i, ako ne bude mraza, rod će biti dobar, izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keser.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Ako temperatura ne ode u minus, krajem marta i početkom aprila, što se dešavalo poslednjih godina, pa je oštetila voće, ova godina bi, posle 2013. i 2017. mogla biti jedna od rodnijih jer je dobro cvetalo i potencijal je veliki”, rekao je Keserović.

Dodao je da je prošle godine, bez obzira na to što je bila teška, zbog visokih troškova proizvodnje i loših vremenskih uslova, koji su napravili veliku štetu i značajno smanjili proizvodnju, za 270.000 tona, devizni priliv od izvoza za deset meseci bio više od 600 miliona dolara.

Taj devizni priliv je, kako je rekao, veći nego za celu 2022. godinu, što znači da je voće iz Srbije traženo, pa očekuje da će devizni priliv za celu godinu biti više od 800 miliona dolara.

Keserović je rekao da se ove godine ponavljaju vremenske prilike kao i prošle godine, jer je posle toplog perioda u januaru i februaru bilo više od 20 Celzijusovih stepeni zbog čega su rane sorte voća, dženerika, kajsija i breskva, procvetale.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: 021

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.