blank

Za godinu dana 27.000 dečaka i devojčica primilo HPV vakcinu

U Srbiji je za godinu dana gotovo 27.000 devojčica i dečaka, o trošku RFZO, primilo je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

blank
Foto: Pixabay

Ukupno, od kada je postala besplatna, ovu vakcinu primilo je ukupno 52.000 mladih ljudi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) efekat zaštite od virusa nakon imunizacije može biti i do 95 odsto, saopšteno je na današnjem skupu u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International” i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” u Beogradu.

Prvom dozom vakcine protiv HPV-a, do sada, vakcinisano je 14.171 dete uzrasta od 9-14 godina, a drugom dozom njih 7.649. Kada je reč o deci uzrasta od 14-19 godina, ova vakcina se daje u tri doze. U toj životnoj dobi, prvu dozu je primilo 12.023 dece, drugu 10.920, dok je trećom dozom vakcinisano 6.670 dečaka i devojčica. Međutim, da bi se efekti vakcinacije odrazili na smanjenje stope oboljevanja od bolesti izazvnih HPV-om potrebno je da obuhvat imunizacije ciljne populacije bude veći.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.