blank

Zaštita bobičastog voća

Najavljene padavine od srede u osetljivim fazama razvoja bobičastog voća nose rizik od infekcija prouzrokovačem sive truleži. Preporučuju se mere zaštite pred padavine.

blank
Foto: Pissrbija

Zasadi malina i kupina se nalaze u različitim fazama razvoja pupoljaka do početka cvetanja, dok su zasadi borovnica i jagoda na otvorenom polju u različitim fazama cvetanja i sazrevanja plodova.

Od srede se za područje naše zemlje najavljuju se višednevne padavine koje u fazama cvetanja i razvoja plodova bobičastog voća mogu stvoriti povoljne uslove za infekcije prouzrokovačem sive truleži. Ovo je veoma destruktivan patogen koji može prouzrokovati velike šete na cvetovima i plodovima, a samim tim i gubitak prinosa.

S obzirom da se bobičasto voće nalazi u osetljivim fazama cvetanja i plodonošenja, pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivnih materija: boskalid, boskalid+piraklostrobin, ciprodinil+fludioksonil, pirimetanil, fluopiram+trifloksistrobin ili fenheksamid.

Za zaštitu od prouzrokovača sive truleži u zasadima malina, jagoda i borovnica mogu se korisiti i biopreparati na bazi Bacillus subtilis.

U zasadima jagoda koji su u fazama sazrevanja plodova obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata. U malinjacima je aktivna i zaštita od drugih bolesti te se preporučuje pregled preporuka po regionima.

Izvor: Pissrbija.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.