blank

Zaštita kupusa

Usevi ranog kupusa se nalaze u fazi glavica dostigla 30 % od očekivane veličine (BBCH 43), dok se usevi kupusa namenjeni za letnju proizvodnju nalaze u fazi od 6 do 8 listova razvijeno (BBCH 16-18).

blank
Foto: PIS Vojvodina

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo larvi kupusovog moljca (Plutella xylostella) na do 20% biljaka. U toku je intenzivno piljenje larvi ove štetočine.

blank
Foto: PIS Vojvodina

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se registruje prisustvo ove štetočine primena registrovanih insekticida. Zbog visokih temperatura u ovom tretmanu prednost treba dati insekticidima koji nisu iz grupe piretroida:

a.m. hlorantraniliprol, Coragen 20 SC/Inecor 20 SC 0,14-0,2 l/ha, Altacor 35 WG 80-100 g/ha, Zakon 75-125 ml/ha 0,2-0,3 l/ha ili

a.m. tebufenozid, Rebus 0,6 l/ha, Alverde 1 l/ha.

U usevima letnjih kupusa registrovano je i prisustvo imaga buvača (Phyllotreta sp.) na do 15% biljaka. Visoke temperature izuzetno pogoduju razvoju ovih štetočina.

blank
Foto: PIS Vojvodina

U usevima gde se utvrdi i prisustvo buvača, preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije: cijantraniliprol, Exirel 0,5-0,75 l/ha.

S obzirom na visoke dnevne temperature preporuka je da se hemijske mere zaštite sprovode u kasnim večernjim časovima, a takođe treba obratiti pažnju i na maksimalan broj tretmana (MBT) na istoj površini.

Izvor: PIS Vojvodina

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.