blank

Životni vek u Srbiji sedam godina kraći u odnosu na zemlje EU

Prosečan očekivani životni vek u zemljama Evropske unije (EU) rastao je tokom poslednje decenije sve do 2019. godine, kada je dostigao 81,3 godine, ali se od pandemije koronavirusa smanjio za godinu dana. Tako je u 2021. godini prosečan životni vek u EU bio 80,1 godina. Srbija se nalazi u grupi zemalja u kojima je životni vek primetno kraći, jer naši sugrađani žive u proseku sedam godina kraće u odnosu na EU, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Pixabay

U Beogradskom regionu očekivani životni vek iznosio je 73,8 godina, u regionu Šumadije i Centralne Srbije 72,9, u Vojvodini 72,6, u regionu Južne i Istočne Srbije životni vek je još kraći 71,9 godina, pokazuju podaci Eurostat-a.

Od zemalja u regionu očekivani životni vek u Severnoj Makedoniji u 2021. godini iznosio je 73,2 godine, u Crnoj Gori 73,8, u Hrvatskoj 76,7, u Sloveniji 80,7 godina.

Prema podacima Eurostat-a, životni vek mušakraca u Srbiji iznosi 70,8 godina, dok žene žive šest godina duže (76,8 godina).

Očekivani životni vek žena u EU iznosio je 82,9 godina, što je za 5,7 godina duže nego za muškarce, koji su u proseku iznosili 77,2 godine.

Najveća razlika u dužini životnog veka zabeležena je u Letoniji, gde je očekivani životni vek žena bio 9,8 godina duži od životnog veka muškaraca.

Od zemalja EU, žene su najdugovečnije u Španiji, pošto je najveći očekivani životni vek pri rođenju u Madridu iznosio 88,2 godine, a zatim sledi pet drugih regiona u Španiji.

Osim Španije, sledeći najduži očekivani životni vek žena važi za region Rona-Alpe u Francuskoj i u Italiji u Trentinu (oba regiona po 86,7 godina).

Najduži očekivani životni vek pri rođenju za muškarce 2021. godine 82,8 godina, u Finskoj (u ostrvskom regionu Aland). Zatim, u dva španska regiona, u Madridu (82,2 godine), Stokholmu (82,1 godina) i na severu Evrope, Smaland med oarna (81,9 godina).

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Životni vek u Srbiji sedam godina kraći u odnosu na zemlje EU”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.