blank

SAVREMENA GALERIJA Izložba posvećena arheološkim istraživanjima na trasi novog gasovoda

blank

U Savremenoj galeriji u petak je otvorena izložba “Zaštitna arheološka iskopavanja na trasi magistralnog gasovoda od granice Bugarske do granice Mađarske, deonica 4, na teritorijama opština Kanjiža, Senta i Ada”.

Izložba predstavlja retrospektivu arheoloških iskopavanja od prvog oktobra do prvog decembra 2019. godine.

Na otvaranju izložbe govorili su Neda Mirković Marić, rukovodilac projekta, Lida Šiling, direktorica Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Imre Kern, zamenik gradonačelnika.

Na otvaranju izložbe saopšteno je da su iskopavana uglavnom naselja iz perioda Srednjeg veka i kasnijih perioda, naročito 17. veka. Većina ovih lokaliteta je višeslojna i da nije bilo samog projekta, naučna i šira javnost ne bi stekla saznanja o naseljima iz ovog perioda na pomenutoj trasi.

Pronađene su kuće, neke iz kamenog doba i iz perioda neolita, nekoliko otpadnih jama, peći i skeleti. Groblja nisu iskopavana. Na nekim lokalitetima nalazili su crkve, groblja i naselja, ali je težište istraživanja bilo na naseljima.

Organizovanje devet iskopavanja na isto toliko lokaliteta u isto vreme, u kratkom vremenskom roku, uopšte nije bilo lak posao. Mislila sam da je to nemoguće, ali posmatrajući sa trenutne vremenske distance od godinu dana, sećam se da je kod nas u zavodu i u opštinama u kojima su se obavljala iskopavanja, bilo veoma živo, uzbudljivo i napeto. Imali smo veliku ekipu saradnika, pedeset arheologa, među kojima su profesori, doktori nauka, studenti arheologije, kolege iz inostranstva i mnogi drugi saradnici.

Ekipa je radila sa dvesta do dvesta pedeset radnika, u zavisnosti od potreba i obima posla. Iskopišta su bila podeljena u tri opštine. U Kanjiži su bila četiri lokaliteta, u Senti dva i u Adi tri.

Sada možemo da kažemo da smo posao iskopavanja obavili dobro. Obradili smo sve nalaze. Stižu nam prvi specijalistički izveštaji paleo-botaničkih analiza, analiza apsolutnog datiranja koja će biti prva analiza ovih vrsta na našim prostorima Severne Bačke. Sada ćemo dobiti i specijalističke analize. Ovaj projekat i ova iskopavanja doprineće da se slika ovih oblasti upotpuni i izmeni. Sada ćemo tačno znati datume kada se na određenom lokalitetu nešto dešavalo“, rekla je Neda Mirković Marić.

Ovo je tek polovina posla na ovom projektu. Na trasi gasovoda, na deonici četiri, imali smo devet lokaliteta”, rekla je Lida Šiling.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.