blank

Udruženi porodični poduhvat

blank

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao član medijske komisije u Somboru učestvovao u dodeljivanju milion i po dinara Stefanovićevom VTV d. o. o.

Konkursni novac Stefanovićevih “bočnih igrača” završavao na računu firme bliske rođake

Udruženje “ComNet” deluje, pored ostalog, kroz zajednički nastup na komercijalnom tržištu. Zbog toga njegovi predstavnici i lica povezana sa ovim udruženjem ili njegovim članicama ne bi trebalo da budu članovi medijskih komisija koje odlučuju o dodeli konkursnog novca članicama “ComNet”-a

Branko M. Žujović

Ukoliko pročitate predlog o raspodeli novca sa ovogodišnjeg medijskog konkursa u Somboru, lako ćete među članovima komisije, koja je o tome odlučivala, uočiti ime Bojana Nikolića iz Subotice.

Pomenuta komisija, koju su, pored Nikolića, činili Snežana Janjić i Ladislav Lazić, dodelila je milion i po dinara firmi VTV d. o. o. Vladana Stefanovića za projekat „Kroz Sombor“ čiji medijski sadržaji ove godine treba da budu prikazani na Televiziji Subotica.

Nikolić je u Somboru odlučivao i o dodeljivanju milionskih sredstava „bočnim igračima“, poslovno spregnutim sa Vladanom Stefanovićem, poput „Video kreativa tima“ Milana Švelja, ali i organizacijama kao što su Udruženje građana „Ja volim Sombor“, čiji su mediji deo udruženja „ComNet“ koje je osnovao i u čijem se najužem rukovodstvu nalazi Vladan Stefanović.

Čitavu ovu na prvi pogled stabilnu konkursnu konstrukciju, u pogledu izbegavanja sukoba interesa, a time i poštovanja javnog interesa, ruši jedna „sitnica“. Bojan Nikolić je, naime, bivši uposlenik, blizak saradnik i poslovni partner Vladana Srefanovića i njegovog brata Veselina Stefanovića.

O toj činjenici, pre svega, svedoči dokumentacija prošlogodišnjeg projekta „U roditeljskim cipelama“ Udruženja građana „Putevi prirode“ koje je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo sa 700.000 dinara (ukupna vrednost projekta iznosila je 1.400.000 dinara).

Kao i u ostalim projektima pomenutog udruženja, lice zaduženo za kontakt bio je Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića. Projekat “U roditeljskim cipelama” ostvaren u saradnji sa Novosadskom televizijom, članicom organizacije „ComNet“, čija je direktorica i urednica Emilija Marić, inače predsednica ove organizacije.

blank

U okviru realizacije ovog projekta, Udruženje građana „Putevi prirode“ Nikoliću je 14. oktobra prošle godine, za deo troškova montaže, isplatilo 209.000 dinara. Nikolićeva firma „BN video produkcija“ osnovana je 2. juna prošle godine.

Kako se dogodilo da gradonačelnik Sombora u sastav medijske komisije u svom gradu prošle i ove godine imenuje Bojana Nikolića, poslovno tesno spregnutog sa Vladanom Stefanovićem i njegovim bratom Veselinom Stefanovićem i da, pritom, VTV d. o. o. Vladana Stefanovića u tom gradu dobije milion i po dinara?

Ukoliko to nije očigledan sukob interesa, šta jeste?

blank

Kao što smo pomenuli, Nikolić je ranije bio angažovan u firmama Vladana Stefanovića. O tome svedoče vesti koje je Nikolić potpisivao u Stefanovićevim medijima, kao što je Televizija Subotica.

Nikolić je, uz sve to, do 2018. godine bio predsednik Udruženja „Plej“ na čijem se čelu sada nalazi Veselin Stefanović. Ovo udruženje je proteklih godina na medijskim konkursima zgrnulo desetine hiljada evra.

blank

Registar udruženja APR (BU 2967/2018) od 20. marta 2018. godine 

Da stvar bude još očiglednija, Bojan Nikolić je prošle godine bio član medijske komisije u Boru, kao predstavnik Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ čiji je zakonski zastupnik Vladan Stefanović.

Nikolić je 2020. godine, kao član medijske komisije, odlučivao o dodeli javnog novca Stefanovićevoj firmi VTV u Bečeju, gde je ova dobila 2.000.000 dinara. Pored Nikolića, bečejsku komisiju pomenute godine činili su Violeta Jovanov Peštanac ispred Stefanovićevog udruženja „ComNet“ i Vesna Bunijevac, kao predstavnica Asocijacije elektronskih medija Vojvodine.

blank

Konkursni poslovi koji ostaju u “porodici“ gube navodnike ukoliko se zaviri u projekat „Snaga aktivizma i volonterizma“, za koji je Ministarstvo kulture i informisanja 2020. godine takođe izdvojilo takođe 700 hiljada dinara.

U okviru ovog projekta, pojavljuje se firma „Chemqa“ Jovane Stefanović, registrovana u Subotici, na adresi Pčelarska 10, gde se nalazi i knjigovodstvena firma Veselina Stefanovića i sedište pomenutog Udruženja „Plej“.

Firma neobičnog naziva („Chemqa“) osnovana je krajem oktobra 2019. godine i u okviru pomenutog projekta (“Snaga aktivizma i volonterizma”) inkasirala je 117.000 dinara na ime dela troškova izrade video grafike.

Još 96.000 dinara, firma Jovane Stefanović inkasirala je 13. oktobra 2020. godine, na ime dela troškova za dizajnera grafike, ali u okviru projekta “Puteva prirode” nazvanog “Iz juče u sutra” koji je Ministarstvo kulture podržalo takođe sa 700.000 dinara.

Vladan Stefanović i Veselin Stefanović nisu odgovorili na naše SMS poruke i molbe da prokomentarišu slučaj Bojana Nikolića i konkursno poslovanje sa bliskom rođakom.

blank

Grad Sombor potvrdio nam je, za sada, samo da je primio naš zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u vezi sa organizacijama čiji su predstavcnici ove godine činili tamošnju medijsku komisiju. U rešenju gradonačelnika o imenovanju medijske komisije u tom gradu, iz nekog razloga, ovaj podatak nije naveden.

 

U partnerskim cipelama

Ostatak konkursnog kajmaka u okviru projekta „U roditeljskim cipelama“ lane su, pored Nikolića, pokupili:

Radio Subotica Vladana Stefanovića 139.700

„VTV Media“ Vladana Stefnovića 351.300

„V Production“ Vladana Stefanovića 44.000 + 87.000

Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića, u okviru kog je Vladan Stefanović bio odgovorni urednik TV Cink 40.000 + 36.000

Radio-televizija „Kruševac“ Radoice Milosavljevića 112.000

ADOPO Kljajićevo 96.000 + 120.000

„Daisy Production“ Radoslavke Pavlović iz Odžaka 54.000 + 56.000

Fabrika snova Aleksandre Borđoški Karadžić koja je povezana sa Goranom Karadžićem 55.000.

 

Članice „ComNet-a“ zajednički nastupaju na komercijalnim tržištima

Članice Stefanovićevog „ComNet“-a nisu samo prosto udruženje medija, već aktivnosti ovog udruženja obuhvataju i zajednički nastup na komercijalnom tržištu. Iz ove činjenice direktno sledi da njihovi poslovni partneri, zaposleni ili angažovani pojedinci i sa njima poslovno povezane organizacije ne bi smele da daju predstavnike u komisije koje odlučuju o dodeli novca članicama „ComNet“-a.

Evo šta doslovno piše na sajtu „ComNet“-a:

“Zasnovan na povezanom radu, ComNet je u mogućnosti da organizuje istovremeno praćenja i izveštavanja sa svih lokaliteta, direktne prenose bitnih događaja, kvalitetnu TV produkciju na više jezika, medijsko praćenje klijenata i njihovih akcija tokom cele godine. ComNet deluje kroz saradnju članica na zajedničkim projektima, izradu zajedničkih emisija i zajednički nastup na komercijalnom tržištu”.

 

Ostali “podizvođači” u okviru projekta “Iz juče u sutra”

Radio Subotica Vladana Stefanovića 134.000

“Scriptease” Jelene Vasiljević 50.000 + 50.000

VTV Media Vladana Stefanovića 130.000

“Daisy Production” Radoslavke Pavlović 90.000

Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića 95.000

Udruženje građana “Prosperitet” Radoice Milosavljevića 95.000

Razvojni centar “ComNet” 99.000

“Global Media Advising” Gorana Karadžića 81.000

 

Snaga aktivizma i volonterizma

Osim firme Jovane Stefanović, ostali “podizvođači” ovog projekta su:

Magazin “Dani” Vladana Stefanovića 130.000

Radio Subotica Vladana Stefanovića 114.000

“V Production” Vladana Stefanovića 104.000

“VTV Media” Vladana Stefanovića 130.000

“Bracoch-Bracoch” Darka Brakoča 190.000

Udruženje građana “Plej” 50.000

“Daisy Production” radoslavke Pavlović iz Odžaka 26.000 + 104.000

Centar za informisanje Novi Kneževac Radoice Milosavljevića 140.000

Udruženje “Ariadne” 120.000

“Global Media Advising” Gorana Karadžića 65.000

Razvojni centar “ComNet” 140.000

“Audiovideo” Nikole Medića iz Apatina 50.000

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Detaljnije »
blank

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.