blank

Otključavanje javnog prostora uz Viktoriju Aladžić i Nelu Tonković

Koliko znamo o prostoru u kom živimo? Znamo li koje se priče kriju iza zgrada pored kojih prolazimo svakodnevno?

blank

Pripada li javni prostor građanima i koje su mogućnosti za njegovo otključavanje i oplemenjivanje? Kako je nasleđe Subotice bilo aktuelno i moderno u svoje doba i šta danas ostavljamo potomcima? Na ova i slična pitanja, a vezana uz naš grad pokušaće u dvodnevnom programu da odgovore Viktorija Aladžić i Nela Tonković, dve vrsne stručnjakinje u svojim oblastima – arhitekturi, istoriji, umetnosti, urbanizmu.

Dvodnevni program u Subotici ima za cilj pokretanje dijaloga, okupljanje i zajedničko promišljanje o potencijalima i svrsi javnog prostora, potrebama građana, odgovornosti stručnih lica koja dozvoljavaju promene javnog prostora u našem društvu, kao i o tome kako savremenost kreira nasleđe.

Program počinje sutra, 10. maja od 18 časova, šetnjom kroz ulicu Petefi Šandora, kako se i zove tematski program – “Lica ulice Petefi Šandora”, a priča i šetnja, u društvu Viktorije Aladžić započinje kod Trga žrtava fašizma.

 Tokom šetnje zainteresovani će obići dvadesetak kuća koje se nalaze u ovoj ulici, a o njihovoj istoriji, arhitekturi i bogatstvu raznovrsnosti govoriće prof. dr Viktorija Aladžić.

Nakon šetnje sledi prijem u prostoru Klare i Rose, upoznavanje sa prostorom i mogućnostima učešća u programima Centra. Uz posluženje i neformalni susret otvaramo mogućnost za razmenu i povezivanje sugrađana – kaže se u pozivu na druženje i upoznavanje grada.

U subotu, od 18 časova, uslediće projekcija filma „Umetnost sećanja“ nakon čega će uslediti tribina sa temom: „Javni prostor u savremenom kontekstu“. Moderatorka će biti Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

Program je podržan od strane European Fund for the Balkans (EFB) u okviru The Engaged Democracy Initiative (EDI) programa.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.