U vinu je istina – kažu stari Latini i znali su o čemu pričaju.
Vino je najcenjenije piće. Vino ima i duhovnu stanu, odabrati pravo vino je umeće i veština, a napraviti dobro vino spada u umetnost. Vino je zahtevna, bogata, istorijska tečnost koju mogu da opisuju samo dobri poznavaoci – somelijeri. Ono stoji na pijedestalu svih pića kao neprikosnovena stavka koja praktično povezuje kompletnu civilizaciju. Od kad je sveta, pravilo se vino i proces proizvodnje do danas menjao se u manjoj meri.
Sve ovo znaju organizatori drugog po redu Salona vina na Paliću „WineSu“ koji će se održati u subotu, 11. maja na Velikoj terasi, od 14 do 20 časova. Učešće će na Salonu uzeti oko 30 izlagača iz Srbije i Mađarske. Organizator ove manifestacije je Udruženje “Pridruži se 024“ na čelu sa Jelenom Đurić, vrsnim somelijerom, uz podršku Grada Subotice, Pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam i vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ iz Bajmoka.
“Subotica je još uvek neispitano tržište sa puno potencijala. Namera nam je da predstavimo sve ono što Subotica ima da pokaže, jer mi imamo manifestacije kakve turisti iz Srbije i regiona redovno obilaze, a jedna od njih je upravo Salon vina na Paliću „WineSu“. Takođe želimo da prikažemo naše izlagače iz Subotice i Palića. Želimo da vinsku svest više probudimo, da ljudi zapamte da je maj vreme kada odlazimo na Palić kako bi degustirali vina, jer je to u stvari jedan vid hedionizma koji je pristupačan za svaki džep”, objašnjava Jelena Đurić, somelijer i dodaje da vino prodaje priča, a da je potpuno drugačije iskustvo kada priču o najrazličitijim sortama vina slušate od pravog stručnjaka.
Za ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ planirane su dve radionice, jedna će biti specijalno predstavljanje vinarije Tikveš iz Makedonije i poređenje makedonskih vina sa vinima iz Francuske gde ova vinarija takođe poseduje vinograde.
Svi koji u subotu, 11. maja posete ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ imaće priliku da uživaju u bogatom programu i degustaciji kvalitetnih vina. Uz vino idu i neizostavni sirevi, suhomesnati proizvodi, med. U Muzičkom paviljonu za sve zainteresovane organizovaće se i radionica „Slikaj i cirkaj“, a ceo događaj uveličaće i tamburaški ansambl „Uspomene“. Cena ovog vinskog performansa je 1.200 dinara u koju je uračunata degustacija izloženih proizvoda.
Vino je piće koje spada u red namirnica pogodnih za naš organizam. Odličan je antioksidans i jedna čaša se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Na ovim prostorima vinska loza je sve više zastupljena, kao što je i vekovima bila. Vino je, bilo belo, crno, crveno ili roze, krvotok čovečanstva, a obzirom na našu istoriju sa ovim pićem dobro bi bilo da i znamo šta pijemo, naučimo nešto novo i prepustimo se čarima ove bogate i moćne tečnosti.