blank

Drugi Salon vina na Paliću „WineSu“ u subotu

U vinu je istina – kažu stari Latini i znali su o čemu pričaju.

blank
Jill Wellington from Pixabay

Vino je najcenjenije piće. Vino ima i duhovnu stanu, odabrati pravo vino je umeće i veština, a napraviti dobro vino spada u umetnost. Vino je zahtevna, bogata, istorijska tečnost koju mogu da opisuju samo dobri poznavaoci – somelijeri. Ono stoji na pijedestalu svih pića kao neprikosnovena stavka koja praktično povezuje kompletnu civilizaciju. Od kad je sveta, pravilo se vino i proces proizvodnje do danas menjao se u manjoj meri.

Sve ovo znaju organizatori drugog po redu Salona vina na Paliću „WineSu“ koji će se održati u subotu, 11. maja na Velikoj terasi, od 14 do 20 časova. Učešće će na Salonu uzeti oko 30 izlagača iz Srbije i Mađarske. Organizator ove manifestacije je Udruženje “Pridruži se 024“ na čelu sa Jelenom Đurić, vrsnim somelijerom, uz podršku Grada Subotice, Pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam i vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ iz Bajmoka.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Subotica je još uvek neispitano tržište sa puno potencijala. Namera nam je da predstavimo sve ono što Subotica ima da pokaže, jer mi imamo manifestacije kakve turisti iz Srbije i regiona redovno obilaze, a jedna od njih je upravo Salon vina na Paliću „WineSu“. Takođe želimo da prikažemo naše izlagače iz Subotice i Palića. Želimo da vinsku svest više probudimo, da ljudi zapamte da je maj vreme kada odlazimo na Palić kako bi degustirali vina, jer je to u stvari jedan vid hedionizma koji je pristupačan za svaki džep”, objašnjava Jelena Đurić, somelijer i dodaje da vino prodaje priča, a da je potpuno drugačije iskustvo kada priču o najrazličitijim sortama vina slušate od pravog stručnjaka.

Za ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ planirane su dve radionice, jedna će biti specijalno predstavljanje vinarije Tikveš iz Makedonije i poređenje makedonskih vina sa vinima iz Francuske gde ova vinarija takođe poseduje vinograde.

blank
Foto: Visit Serbia

Svi koji u subotu, 11. maja posete ovogodišnji Salon vina na Paliću „WineSu“ imaće priliku da uživaju u bogatom programu i degustaciji kvalitetnih vina. Uz vino idu i neizostavni sirevi, suhomesnati proizvodi, med. U Muzičkom paviljonu za sve zainteresovane organizovaće se i radionica „Slikaj i cirkaj“, a ceo događaj uveličaće i tamburaški ansambl „Uspomene“. Cena ovog vinskog performansa je 1.200 dinara u koju je uračunata degustacija izloženih proizvoda.

Vino je piće koje spada u red namirnica pogodnih za naš organizam. Odličan je antioksidans i jedna čaša se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Na ovim prostorima vinska loza je sve više zastupljena, kao što je i vekovima bila. Vino je, bilo belo, crno, crveno ili roze, krvotok čovečanstva, a obzirom na našu istoriju sa ovim pićem dobro bi bilo da i znamo šta pijemo, naučimo nešto novo i prepustimo se čarima ove bogate i moćne tečnosti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.