blank

Rampa u Bajmoku ovekovečena na slici Petra Ćurčića

blank

Rampa na pružnom prelazu na Rati u Bajmoku ovekovečena je u našoj umetnosti 1997. godine, slikom Petra Ćurčića i čuva se u Muzeju Novog Sada.

Ovo ulje na platnu (73 x 53,5 cm), naslovljeno kao “Rampa kod Bajmoka”, deo je kolekcije Lazara Nikolajeva.

Petar Ćurčić rođen je u Novom Sadu, 1938. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu 1963. Crtež, slikarstvo i grafiku učio je samostalno.

Prvi put, grupno je izlagao na Sedmom oktobarskom salonu u Beogradu, 1966. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967.

Bio je zaposlen u redakciji za kulturu Radio Novog Sada. Bavi se likovnom kritikom, autor je više radijskih emisija, filmskih, pozorišnih, likovnih i kritičkih prikaza. Izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i mnogobrojnim grupnim izložbama. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

“Ja vijam svoje fantome. Meni se pojavi slika i ja je pratim. Nekad se pojavi pa je izgubim, ali tu negde tinja, živi, onda se kasnije ređaju stvari. To je jedan unutarnji proces. Ono što je prava drama u umetnosti, to je materijalizacija, realizacija. Možete zamišljati šta god hoćete, ali to ostvariti, pretvoriti u boju, u liniju, ili u ton, zvuk, svejedno, to je nešto drugo. To postvarivanje je prava, velika drama, napraviti od toga stvar, predmet, nešto što će živeti izvan vas, izvan vaše svesti”, rekao je 2013. godine u intervjuu Art magazinu Petar Ćurčić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.