blank

17. put “Lajoš Vermeš” u rukama najboljih sportista Subotice

Priču o Lajošu Vermešu svi znaju, ali nije zgoreg pominjati ga stalno da se nikad ne zaboravi umeće, čelična volja i novac koji je ovaj čovek ulagao u sport, s kraja 19. veka. U amanet nam je ostavio preteču Olimpijskih igara, sportski duh i epitet “grada sporta”, koji smo mi više ili manje sačuvali.

blank
Foto: Subotičke.rs

Da Vermeševo ime i delo ne bi palo u zaborav potrudili su se pojedinci, sportski novinar Nikola Stantić, ali i udruženja, koja su već 17. put stali iza akcije, ali prijatelja i donatora akcije. Izbor za najboljeg sportistu godine organizuje se u apsolutnoj kategoriji, gde svaki član žirija svoju ocenu da javno, putem stranica novina.

Lajoš Vermeš, pored svoje sportske karijere, kao trener, sportista, organizator, ali i finansijska podrška tadašnjem sportskom miljeu, obeležio je sve to kroz viziju koja može da se sažme u jednu rečenicu: “Sport za sve”. Sport nije samo zabava za bogate, sport mora biti dostupan za sve, sport mora ući među omladinu. Njegove ideje prepoznate su, i u današnje vreme, pa se tako kroz organizaciju ovakvih akcija, gde se nagrađuju najbolji sportisti, pišu stranice sporta koje će ostati upamćene za neke generacije koje dolaze za nama. Osim sportista, koji uz mnogo odricanja u životu, pomeraju svoje i sportske granice, neko kao što je Nikola Stantić i udruženja koja stoje iza priznanja, beleže u vremenu tragove velikog uspeha onih koji su priznanja i zaslužili.

Od pionira, do seniora koji su svojiim zalaganjem uspešno skupljali priznanja, i gaze sigurno, sportskim koracima ka novim velikim takmičenjima, neka imena se ponavljaju.

Plaketa “Lajoš Vermeš” pripala je Aliju Arsalanu, koji je rođen u Iranu. Član je rvačkog kluba “Spartak” od prošle godine, osvojio je svetsko zlato u dresu reprezentacije Srbije, bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope održanom u Budimpešti, u aprilu prošle godine. U dresu Spartaka bio je pojedinačni prvak Srbije. Bio je, kao i vicešampion u Prvoj srspkoj ligi.

10. mesto pripalo je Jasmini Nađ, iz kluba borilačkih veština, UF “Spartak”, takmiči se u dve kategorije, boksu i kikboksu, osvojila je zlato na prvenstvu Balkana u kikboksu, u ovoj godini učestvovaće na evropskim igrama u Poljskoj. Luka Bjelović, podelio je 10. mesto sa Jasminom, fudbaler “Spartak Ždrepčeva krv”, član je seniorske reprezentacije Srbije, i standardni prvotimac superligaša iz Subotice.

9. mesto je pripalo Jovani Ilić, atletičarki “Spartaka”, zlatnoj i srebrnoj na prvenstvu Vojvodine, dok je na prvenstvu Srbije osvojila sve tri medalje, u različitim disciplinama, troskok i 200 metara. Na dvoranskom prvenstvu u Beogradu nastupila je u troskoku, i na svetskom nivou, zauzela je 16.mesto. 8. mesto dele Andrija Vulikić, odbojkaš “Spartaka”, član seniorske reprezentacije Srbije, kao i Nenad Zakić, član Jedriličarskog kluba “Palić”, prvak Vojvodine, vicešampion Srbije, pobednik Kupa Srbije u klasi “optimist”, takmičar mnogih regata, reprezenativac Srbije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Bokser Spartaka, Marko Pižurica nalazi se na 7. mestu rang liste najboljih sportista Subotice, sa juniorskom bronzanom medaljom sa prvenstva Evrope, prvak je Vojvodine i Srbije i osvajač “Zlatne rukavice”.

6. mesto pripalo je Tamašu Kajdočiju, dizaču tegova “Spartak”, prvak na pokrajinskom i državnom nivou, reprezentativac Srbije i potencijalni učesnik Olimpijade sledeće godine, ako ostvari planirani rezultat. 6. mesto pripalo je i Eleni Baić, standardnoj prvotimki ŽOK “Spartak” zlatnoj na Balkanijadi, srebrnoj na Evropskom prvenstvu. Peto mesto zauzela je Nina Šabić, gimnastičarka Sokolskog društva “Spartak”, ima niz nastupa na evropskoj i svetskoj gimnastičkoj sceni i osvajač je zlatnih medalja na državnom prvenstvu u višeboju.

Lani Virc, teniserska subotičkog “Spartaka” pripalo je četvrto mesto, prvakinja Vojvodine, vicešampionka Srbije, u dve kategorije, drugo mesto u Evropi, četvrta u svetu , kao član reprezentacije.

Dijana Filipović, zauzela je treće mesto, član Ženskog fudbalskog kluba “Spartak”, reprezentativka, prvakinja Srbije, osvajač Kupa, učesnica Lige šampiona. Andrej Barna, neverovatan potencijal našeg plivanja, osvojio je drugo mesto Vermešove rang liste, prvak države, reprezentativac, rekorder u kraulu na 50 i 100 metara, momak sa moćnim stavom, i odličnom sportskom budućnošću. Prvo mesto zauzeo je Sebastijan Nađ, prvak Vojvodine, Srbije, Kupa Srbije, prvak Sveta. Prelazna medalja “Lajoša Vermeša završila je u Nađovim rukama. Subotičani, možemo biti ponosni na sportiste koje imamo, šampioni su među nama, a mi i dalje grad sporta.

Pre proglašenja najboljih, dodeljena su priznanja u Sportskom podvigu godine pod nazivom “Luka Andrašić”, a priznanje je predao Lukin otac, Slobodan Andrašić, Tiboru Fazekašu, nekadašnji subotički hokejaš, svoje sportsko zalaganje nastavio je kroz suđenja u ovom sportu, jedan od najboljih što govori i podatak da je sudija na evropskim i svetskim takmičenjima, a vrhunac su Paraolimpijske igre u Japanu.

Najboljim klubom proglašen je Odbojkaški klub “Spartak”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.