blank

Aleksandar Berček, Kristijan Pecold i Milena Zupančić dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka”

blank

Glumac Aleksandar Berček dobitnik je nagrade „Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, dok je nemački reditelj Kristijan Pecold strani laureat ovog priznanja, a slovenačka glumica Milena Zupančić dobitnica počasne nagrade za doprinos regionalnoj kinematografiji, navedeno je na „Fejsbuk” stranici Festivala evropskog filma Palić.

Dobitnica nagrade „Underground spirit” je Ada Solomon, kao i dve takmičarske selekcije ‒ Glavni takmičarski program i Paralele i sudari.
Dvadeset osmi po redu Festival evropskog filma Palić biće održan od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici ‒ na Letnjoj pozornici, kao i u bioskopima Eurosinema, Abazija i Lifka.

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić čini dvanaest evropskih filmova. Na programu će se naći film „Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster, „Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, kao i tri filma koji su ove godine u glavnom takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala „Frens” Bruna Dumona, „Gripa Petrovljevih” Kirila Serbrenikova i „Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje „Oslo trilogiju”.

Na programu su i „Čisto ljudski” makedonskog reditelja Igora Ivanova, „Prirodna svetlost” Deneša Nađa, koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana i „Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije „Panorama” ovogodišnjeg Berlinala, „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, koji na Paliću ima svetsku premijeru, „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske, i „Vojvoda” britanskog reditelja Rodžera Mičela.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i sudari” biće prikazani filmovi „Dečak” ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film „Đavo nema mira” u režiji Zefira Morelsa i Albana Mersijea, „U ogledalu” letonske reditelje Laile Pakalnine, „Furija” Petra Ristovskog, „Prolećna pesma” Natalije Avramović, „Suton” mađarskog reditelja Balinta Biroa, „Jaruga” mađarskog reditelja Krasnahorkaija Balaža, „Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, „Noćna smena” Reinisa Kalvinša iz Letonije, „Časovi nemačkog” bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, „Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana, „Šta vidimo kad pogledamo u nebo” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea, „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša, „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji, „Duhovi” turske rediteljke Azre Deniz Okjaj, i „Parket” ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a mnogi od njih će imati svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Publika će osim u filmskom programu moći da uživa i u koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima, a prvi put će biti organizovana radionica za blogere, vlogere i influensere, a radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa „Paralele i sudari” i „Mladi duh Evrope”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.