blank

Leto u Jugolendu

blank

Udruženja 4. Mini-Jugoslavija, Ekoslavija i Građanska inicijativa Priroda i društvo će u parku Jugolend ovog leta organizovati niz aktivnosti. Eko-kamp u kom će se izrađivati kamp-prikolice za bicikle, sadnja autohtonih i alohtonih vrsta iz specifičnih krajeva sa područja bivše Jugoslavije, kao i izrada staklenika za uzgoj biljaka sa područja zemalja Pokreta nesvrstanih samo su neke od aktivnosti koje im predstoje. Subotičani će u petak takođe u ovom parku imati priliku da prisustvuju koncertu Marka Žigmanovića, s početkom u 21 čas.

Uprkos tome što im tek predstoji niz aktivnosti, prema rečima domaćina Gorana Gabrića, projekat izrade permakulturnih bašti povrća i lekovitog bilja je upravo završen, kao i uređenje kuhinjskog studija, koje je realizovano uz prodšku Fondacije Jelena Šantić.

blank

‒ Uspostavljeno je šest permakulturnih bašti i jedan komposter za organski otpad. Svaka od tih bašti dodeljena je jednoj socijalno ugroženoj porodici iz Subotice. U kuhinjskom studiju stvoreni su uslovi da se mogu snimati vlogovi i „Jutjub” materijali o tradicionalnim jelima, gde mladi mogu da započnu svoju preduzetničku karijeru ‒ naveo je.

Istakao je da su preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje zaposlili tri osobe sa invaliditetom, koje će raditi na uređenju zelenih površina u parku. Preko programa „Zajedno za zajednicu”, koji sprovodi NALED, zaposlili su pet lica iz teže zapošljivih i marginalizovanih grupa.

‒ Osnovne tri aktivnosti koje ćemo sprovesti ovog leta su Eko-kamp, koji će trajati od 26. jula do 8. avgusta, u sklopu čega će biti održan festival Ekoslavija. Tema kampa će biti ekologija i biciklizam, a izrađivaće se kamp-prikolice za bicikle. Pored Grada Subotice, očekujemo podršku i Mladih istraživača Srbije ‒ naveo je Gabrić.

blank

Istakao je da je druga planirana aktivnost sadnja autohotnih i alohtonih vrsta specifičnih krajeva sa bivšeg jugoslovesnkog područja.

‒ Trenutno naš park poseduje četiri hiljade vrsta, a očekujemo još, kako bismo napravili malu botaničku baštu ‒ rekao je Gabrić i dodao da ih očekuje i izrada staklenika za uzgoj biljaka sa područja zemalja Pokreta nesvrstanih.

‒ Sve aktivnosti biće rađene metodom cirkularne ekonomije, gde ćemo se truditi da koristimo što je manje moguće novih materijala, već da osnova za sve aktivnosti da se izradi od postojećeg ili materijala koji je imao drugačiju namenu, i na taj način da ima pozitivan uticaj na životnu sredinu ‒ kazao je Gabrić.

U parku Jugolend će 6. i 7. avgusta biti održan Festival ekologije i antifašizma „Ekoslavija”.

Bojan Francuski je naveo da je prošle godine u septembru festival održan prvi put, te da je posle toga organizovano još dve onlajn verzije festivala, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

blank

On je najavio da će 6. avgust, prvi dan festivala, biti usmeren na alternativni rok, te da će nastupiti pet bendova.

‒ Nastupiće dva lokalna izvođača „Stroberiz” i „Kurta utca”, dok iz Novog Sada dolaze „Nemi pesnik” i „Lepša Brena”, kao i „Vizelj” iz Beograda. Drugi dan festivala, 7. avgust, biće usmeren na pank i hard-kor, te će nastupiti „Nagon” iz Beograda, „Neprijatelj prelazi zeku” i „Kalo” iz Novog Sada, „Samostalni referent” i „Zbogom Brus Li” ‒ poručio je Francuski i dodao da će muzički program početi oko 20 časova, a trajaće do ponoći ili dokle bude dozvoljeno u tom trenutku, u zavisnosti od mera.

Boris Telečki je naveo da su propratni programi tokom Ekoslavije logičan sled i nastavak svih dosadašnjih aktivnosti koje ove organizacije sprovode.

blank

‒ Koncept Ekoslavije je da promoviše ekologiju i zaštitu životne sredine, ali i antifašizam, kao jednu opštehumanističku vrednost u odnosu prema društvu. Prvog dana biće organizovane radionice i debate, kao i projekcija filma koji se tiče ekologije, dok će drugi dan biti posvećen za antifašizmu ‒ kazao je Telečki.

On je istakao da će radionice biti namenjene mladima, a ticaće se ekoloških principa, recikliranja, selektivnog prikupljanja otpada i socijalne ekologije, koju, kako je rekao, žele da promovišu kao koncept. Kako je naveo, jedan od ciljeva je promocija bicikla kao održivog prevoznog sredstva. Biće izrađivani eko-murali uz pomoć subotičkih umetnika, a prikazaće i dokumentarni film koji se tiče privatizacije voda.

‒ Cilj nam je da akciju „Obrok solidarnosti” produžimo i učinimo je održivom, tako da ćemo većinu prihoda od prodaje ulaznica usmeriti ka tome. Ono što je novina jeste mogućnost kampovanja. Kamperima će biti obezbeđni sanitarni čvorovi i svi uslovi za lagodan boravak. Zainteresovani treba unapred da se prijave imejlom na [email protected], gde mogu dobiti i više informacija.

blank

On je zaključio da je cilj ovih udruženja da animiraju zajednicu na solidarnost, te da im ponude nešto zauzvrat na ovom festivalu.

‒ Koncepcija solidarnost, ekologija i antifašizam su dobra poveznica za našu zajednicu kako da u ovim vremenima, gde nam nedostaje neke artikulacije ili da adresiramo probleme, na prikladan način razgovaramo i da se ljudi animiraju ‒ rekao je Telečki.

blank

Ulaznice za Ekoslaviju se u Subotici mogu nabaviti u Mini-Jugoslaviji i kafiću Dvorištance, zatim u barovima Crni Ovan u Novom Sadu, Dve krigle debele u Somboru, u Zentropiji u Senti, kao i u Izlogu ideja u Bačkoj Topoli.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.