blank

Bajmočka deca u školskim klupama u avgustu!

…a nisu oni koji polažu popravne avgustovske ispite!

blank
Foto: Privatna arhiva

 

Naime, zahvaljujući entuzijazmu troje nastavnika: matematike, istorije i biologije u bajmočkoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić” organizovan je kamp “Čupava Kata” na kome su deca mogla da nauče osnove iz stolarstva, maketarstva, arheologije i provedu pet letnjih dana u aktivnostima koje ne mogu naučiti u školi.

Po ideji Andree Besedeš, nastavnice matematike, Sanje Maravić Bjelice, nastavnice istorije i Kristijana Milankovića, nastavnika biologije, 36. dece koja su se prijavila na bajmočki kamp “Čupava Kata” izrađivalo je svoje prve čigre, otkopavalo prve arheološke iskopine, bavilo je kreativnim radom.

Na pitanje odakle ideja, nastavnica istorije Sanja Maravić istakla je prvo tim sa kojim je osmislila treći letnji kamp:

“Uočili smo da deca ne znaju neke osnovne stvari, posebno u kuhinji. Ne znaju da spreme sebi neko osnovno jelo, da ogule jabuku ili krompir, ne poznaju dovoljno selo. Bila je to početna tačka, a ostalo je uz entuzijazam nas nastavnika, osmišljeno da deci bude što zanimljivije”, rekla je Maravić.

blank
Foto: Privatna arhiva

Uz petodnevno druženje, kroz igru, muziku i razgovore deca su podsticana da budu radoznala, da se igraju u prirodi – što je njihov osnovni preduslov da se zdravo i pravilno razvijaju, ali i da saznaju nešto novo.

Najviše interesovanja pokazali su kod takozvane školske iskopine gde je preduzimljivi nastavnik biologije Kristian Milanković zakopao kosti, staru grnčariju, ali i model ljudske lobanje, gde su deca po prvi put, imala priliku da upoznaju i osnove arheologije.

Inače, kamp se zove “Čupava Kata” jer je to jedini kolač koji svoje prepoznatljivo ime i ukus ima u sva tri jezika: srpskom, bunjevačkom i mađarskom pa je ovo bila prilika da se na najbolji mogući način uklope i nacionalne različitosti.

blank
Foto: Privatna arhiva

Prvi kamp održan je 2019. godine, sa pauzom koja je usledila zbog korone, a nastavljen je prošle i ove godine. Zahvaljujući sponzorima koji su na razne načine pomogli održavanje ovog trećeg, ali se nadamo i svih sledećih godina, deca su imala obezbeđena dva obroka.

Leto na selu za decu od prvog do osmog razreda u bajmočkoj osnovnoj školi delom je bilo kvalitetno ispunjeno, uz svesrdnu pomoć volontera – bivših učenika OŠ “Vuk Karadžić” koji su svojim doprinosom obogatili program kampa “Čupava Kata 2023”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa novosadskom policijom, uhapsili su M. E. (1981) iz okoline Bačke Topole zbog postojanja osnova sumnje da

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.