blank

Baš kuća ipak morala da bude srušena

blank

Temelji su stotinak godina bili potopljeni, sačuvana su samo dva zida, a celokupan objekat je bio u veoma lošem stanju, tvrde u Međuopštinslom zavodu za zaštitu spomenika kulture

Branko M. Žujović

U Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, ustanovi zaduženoj za nadzor konzervatorskih radova na nekadašnjoj Baš kući, tvrde da je ovaj objekat, ipak, morao da bude većim delom srušen, zbog, kako kažu, veoma lošeg stanja u kojem se nalazio.

– Sačuvana su samo dva zida i oko tridesetak odsto originalnih greda, sve ostalo je moralo da bude obnavljano ispočetka – kaže za Subotičke.rs direktor Balaž Sič.

Sič dodaje da su temelji nekadašnje Baš kuće bili poplavljeni stotinak godina i da su zbog toga potpuno bili propali.

– Temelji su bili pod vodom koja se povremeno povlačila, ali se ponovo vraćala, a zbog neodržavanja celokupan objekat je bio u veoma lošem stanju – kaže Sič.

Baš kuća kao pojedinačni objekat nije pod posebnom zaštitom, ali se tretira kao objekat od velike važnosti, budući da je deo zaštićene zone.

Radove na rekonstrukciji Baš kuće izvodi kompanija DG.

Direktor ove kompanije, Igor Dulić, za sajt Magločistač ranije je izjavio da će Subotičani biti ponosni na novi objekat.

– Pokazaćemo kako objekat iz 1887. godine može da se rekonstruiše i sačuva njegov horizontalni i vertikalni gabarit i svi njegovi detalji, a da on i dalje ostane autentičan kao i Baš kuća – rekao je Dulić.

Projekat obnove Baš kuće izradio je budmpeštanski arhitektonski biro Lima. Prema navodima Magločistača, restoran koji će postojati unutar nekadašnje Baš kuće biće inspirisan bečkom kuhinjom, a u podrumu će se proizvoditi pivo.

Predviđen je i muzejski deo koji će biti napravljen u saradnji sa Ištvanom Bašom, bivšim vlasnikom kuće, u kojem će biti izloženi artefakti koji pripadaju porodici Baš.

Foto: DG

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Baš kuća ipak morala da bude srušena”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.