blank

Bela Duranci za Subotičke.rs govori o svojim prvim školskim danima (VIDEO)

“Školovao sam se u tri države, jedino su klupe ostajale iste. Sinagogu sam upoznao kada smo iz nje prenosili klupe u gimnaziju, nakon što je iz gimnazijske zgrade iseljena ruska vojna bolnica. Tako sam upoznao sinagogu koja će potom postati jedna od okosnica mog rada.”

YouTube video

Istoričar umetnosti i bard subotičke kulture, Bela Duranci, za Subotičke.rs govori o prvim danima svog školovanja. Povod za izjavu gospodina Durancija bio je nesvakidašnji početak školske 2020/21. godine. Njegovo iskustvo u prvim danima osnovne škole i gimnazije, sa ove vremenske distance, nije bilo ništa lakše. Naprotiv…

“Pripdam generaciji koja se školovala u tri države, a da je klupa, oblikom, bila ista ili vrlo slična, identična. Započeo sam školovanje 1937. godine, kod učitelja Vojina Bojanića, u Bođanima. To je malo selo. Mi smo tamo krenuli u školu. Kao svi đaci, imali smo tablice od škriljaca, kamena koji se slojevito taložio. Pisali smo ušiljenim olovkama, griflama. Povlačili smo linije gore-dole. Kada sam pisao po tablici od škriljaca, istovremeno sam crtao bođanske freske. To je početak mog školovanja u osnovnoj pškoli.

Polazak u treći razred gimnazije bio je posle oslobođenja, trećeg januara 1945. godine. Bili smo u onome što je danas čitaonica Gradske biblioteke. Tamo smo sedeli, a odatle smo raspoređeni u palatu preko puta.

Francuski smo učili u kupatilu. Sedeo sam na šolji toaleta, bez daske. Ostali na kadi ili na simsu prozora. Jedinu privilegiju imala je nastavnica. Ona je imala solicu.

Posle smo se preselili. Naredne godine smo prešli u zgradu Gimnazije. U to doba nismo imali nikakva sredstva. Imali smo po jednu svesku. Učili smo i pamtili ono što su profesori govorili i to je bilo sve. Bili su sa mnom neki koji su posle postali značajna imena, poput pesnika Stevana Raičkovića i ostalih.

Išli smo u gimnaziju u uslovima koji su daleko od onoga što današnji đaci uznaju i vide. Na primer, hemijska olovka ulazi u upotrebu 1951. godine. Ali, bila je zabranjena u gimnaziji zato što se njome nisu mogle povlačiti tanke i debele linije. Penkalo je bilo “hit parade”, zato što je bilo penkala koja su se uvrtala tako da pero izlazi.

Klupe smo prevlačili iz Sinagoge u zgradu Gimnazije kada su iz nje iselili rusku vojnu bolnicu. Tada sam prvi put video Sinagogu koja će, kao secesijska građevina, postati jedna od okosnica mog rada.”

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Bačka slavila u Apatinu

Bačka je ostvarila trijumf u okviru 24. kola Vojvođanske lige grupa Sever savladavši Mladost u Apatinu rezultatom 3:2 (3:0). Strelci: Bašić Palković 21., 35., Glišović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.