blank

Bibliotekar Andrej Kunkin – Knjigočuvar, knjigoljubac, knjigovezac po nahođenju (VIDEO)

YouTube video

Više od 70 godina kako je Savremena biblioteka našla svoje mesto u zgradi Nacionalne kasine. Dva atlasa i orao između njih jedan su od najprepoznatljivijih simbola grada i postojano stoje, ovako obnovljeni, već dugo.

Biblioteku od malih nogu posećuju svi mališani iz vrtića i osnovnih škola. Ovde se upoznaju sa postojanjem, radom i značajem ove kulturne ustanove, i po prvi put osećaju ponos jer postaju članovi jedne institucije.

Rad biblioteke podeljen je u nekoliko oblasti od kojih su najpoznatija dečije i pozajmno odeljenje za odrasle, kao i čitaona.

blank
Foto: Subotičke.rs

Naučno odeljenje, matična služba, zavičajna izdanja, stare i retke knjige i njihovo posebno čuvanje specifikum su subotičke biblioteke, ali i zaposleni koji mnoga pohabana izdanja knjiga čuvaju od raspadanja i uništavanja, knjigovezivanjem.

Proveli smo jedno prepodne u prostorijama subotičke biblioteke koje nisu dostupne svima, i čuli i naučili po nešto od više nego raspoloženih zaposlenika ove institucije.

Godine korišćenja i pozajmljivanja iz bogatog fonda ostavile su traga, a jedan od zaposlenih trudi se da pohabanim knjigama možda ne vrati baš stari sjaj ali ih svakako, uz puno truda, vrati na police kako bi nekog novog čitaoca uvukle u svoj svet. Malo je tu novih alata, osim lepkova čiji je rok trajanja 60 godina.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, intenzivnim radom, rasvetlili su dva razbojništva i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetogodišnjeg

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 10 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.