blank

Borisova HIV pozitivna životna priča (VIDEO)

YouTube video

1. decembra pre 22. godine Boris Kovačić je otišao da uradi test na HIV. Kao odogovorni zdravstveni radnik, svestan svog rizičnog ponašanja, rešio je da se testira, tada, na virus za koji se smatralo da je izuzetno opasan i u velikom procentu smrtonosan.

Saznanjem da je pozitivan, Boris je ostao u šoku koji nije bio jedini. Usledilo je dugotrajno lečenje, diskrimincacija, ali i socijalna smrt. Tek kasnije, Borisova hrabrost da javno govori o HIV infekciji i AIDS-u pokrenula je i mnoge promene u društvu.

Skoro 40 godina nakon prvog slučaja HIV-a u svetu, u Srbiji je registrovano 4.729 osoba sa ovom infekcijom i oko 550 onih koji ne znaju da su zaraženi HIV-om. Slogan ovogodišnje kampanje je „Neka vode zajednice“ kako bi se podržale osobe koje žive sa ovim virusom. Najveći broj novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je uzrasta od 20 do 49 godina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Dugo godina HIV infekcija može da bude bez simptoma bolesti ili bilo kakvih znakova, a jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik-testira.

HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostkovanju započnu lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Zahvaljujući terapiji HIV infekcija je hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše replikacija HIV-a – naglašavaju iz Batuta.

Testiranje na HIV i virusne hepatitise B i C je besplatno i dostupno je bez lekarskog uputa svakoj zainteresovanoj osobi koja je imala neki rizik u skorijoj ili daljoj prošlosti, tokom cele godine u svakom institutu/zavodu za javno zdravlje na teritoriji Srbije, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

SZO procenjuje da bi do kraja 2030. godine mogao da se proglasi kraj ove pandemije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.