blank

Božičnjak – tradicionalni božićni kolač (VIDEO)

YouTube video

Božićnjak je kolač od najjednostavnijih namirnica: brašna, mleka, kvasca, šećera od kojih se pravi najraskošnije testo puno ljubavi i simbolike. Svake godine se pravi izložba ovih mirisnih kolača koji se na porodičnu trpezu iznose za Božić. Vredne ruke domaćica mese ovo malo božićno čudo – kolač ukrašavaju figurama Hrista i životinja, odnosno scenom Betlehema – rođenjem Hristovim.

Od kad je bila mala, Maca je od svoje majke i bake naučila kako se pravi kolač Božićnjak. Jednostavno hlebno testo je pogača koja predstavlja crkvu u kojoj su se molili ukućani, to je hleb naš nasušni, ali i sama reč Betlehem koja znači kuća hleba.

blank
Foto: Subotičke.rs

Brašno, so i voda, od kojih se prave figure, graniči se sa umetnošću.

Figurice su te koje ovom kolaču daju posebnu vrstu lepote, jer ne samo da predstavljaju svojevrsna umetnička dela, nego simbolikom prikazuju najradosniji hrišćanski praznik. Obavezne su figure Marije i Josipa, ali i pet ruža i sedam ptica. Veštije ruke prave i tri kralja, ovce, magarce, figure bebe Isusa, u obzir dolaze sve životinje osim konja.

Ništa od svega ovoga ne bi imalo smisla da se pokolenjima koja dolaze tradicija ne utka u dušu. Priča, koja se nastavlja iz godine u godinu nosi samo radost i priliku da se svake godine radujemo novom početku i želimo svima uspešnu i srećnu Novu godinu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.