blank

Diskusija o razvoju Zapadnog Balkana na Ekonomskom fakultetu u Subotici

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru kampanje „Evropa je naša kuća“ organizuje niz javnih razgovora sa predstavnicima Vlade, akademcima, biznismenima, ali i članovima cvilnog društa.

blank
Foto: Subotičke.rs

Teme su vezane za rast i razvoj države kao i evropska budućnost naše zemlje.

Juče se na Ekonomskom fakultetu u Subotici raspravljalo o planu rasta za Zapadni Balkan, kao zamajac koji bi pružio još brži razvoj Srbije. Procena Evropske komisije je da bi u narednih deset godina mogla da se udvostruči ekonomska dobit regiona. O šansama, kako piše u pozivu na panel, vrednim šest milijardi evra u periodu do 2027. godine govorili su Nikola Bertolini, šef saradnje EU u Srbiji, Miroslav Gačević, iz Ministarstva za evropske integracije, gosti iz francuske delegacije, ali i domaći stručnjaci.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ekonomski fakultet bio je domaćin ovim susretima i panelu a kako navodi Novica Supić, profesor sa subotičkog fakulteta, reč je o finansijskog podršci zemljama Zapadnog Balkana kako bi ubrzali ekonomske reforme: „Ovo podrazumeva da će Srbija biti u mogućnosti da povuče najveći deo sredstava u okviru ovog projekta. Gotovo 1/3 sredstava će biti namenjena Srbiji što se objašnjava njenom veličinom u odnosu na druge zemlje. Korišćenje sredstava uslovljeno je strukturalnim reformama koje podrazumevaju da se naš ekonomski i društveni ambijent prilogođava onome što postoji u Evropskoj uniji.

Tu nije striktno u pitanju novac, već reformisanje društva. Mora da se obezbedi vladavina prava, borba protiv korupcije, efikasna javna adminstracija, reformisanje obrazovnog sistema“ – dodao je profesor Supić.

Ivana Lazarević, predstavnica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji – najveće mreže organizacija koje podržavaju ulazak Srbije u EU, istakla je već deceniju prate ceo proces: „EU i dalje vidi Srbiju i čitav Zapadni Balkan kao buduće zemlje članice, i ono što pokušavaju da rade sa nama je da nas treniraju za taj trenutak. Plan rasta jeste ambiciozan ali iskuljučivo zavisi od nas koliko ćemo da ga iskoristimo, na svim nivoima – nacionalnom i regionalnom. Subotica se nalazi u blizini članice EU i sigurno ima više prednosti u odnosu na ostale gradove. Naš zadatak je da dokažemo da smo napredovali kako bi pokukvi određena sredstva. Očekujemo od Ministarstva za evopske integracije da izađu sa agendom“.

„Ovo je moja prva poseta Subotici“ – rekao je Nikola Bartolini, šef saradnje u Delegaciji EU u Srbiji i dodao kako se razgovaramo o planovima i sve su to izuzetne mogućnosti za Srbiju i Zapadni Balkan: „Danas je dva puta pomoć EU udvostručena i očekuje se preko 400 miliona godišnje da bi uspeli da u naredne dve godine stignemo do očekivanog pridruživanja“ – dodao je Bartolini.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.