blank

Dobitnica priznanja “Pro urbe” svojevremeno isključena iz NDNV-a zbog kršenja Etičkog kodeksa novinara Srbije

Erika Kabok, novinarka dnevnog lista „Mađar so“, ovogodišnja dobitnica priznanja “Pro urbe”, koju Grad Subotica dodeljuje povodom Dana grada, svojevremeno je isključena iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine zbog prenošenja neargumentovanih tvrdnji o izbeglicama, prenosi agencija Beta.

Erika Kabok je iz članstva NDNV-a isključena sredinom jula 2016. godine jednoglasnom odlukom Suda časti zbog zanemarivanja, odnosno kršenja odredbe i smernice Etičkog kodeksa novinara Srbije a prvenstveno one o tačnom, objektivnom, potpunom izveštavanju i obavezi novinara da naznači izvor informacije koju prenosi.

Erika Kabok
Erika Kabok, foto/prtsc: youtube

Odluka je doneta i zbog toga što se dotična nije pridržavala dužnosti novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa.

„U spornim izveštajima o izbeglicama i migrantima je, bez navođenja i imenovanja izvora, javnosti prezentovala niz neargumetovanih tvrdnji i takođe iznela lično zapažanje o nedostatku poniznosti ’koja karakteriše ljude u nevolji’“, navodi se u odluci Suda časti NDNV-a.

Erika Kabok izjavila je danas prilikom uručenja nagrade da je jako počastvovana i da to za nju znači „priznanje za sve ono što je radila“.

„Nagrada kao nagrada svakako prija svakome. To znači priznanje za ono što ste radili i povratna informacija o tome da ste na dobrom putu i da treba tako da nastavite. To je jedno, a drugo je da su u gradu primetili i naš rad, rad novinara. Ja se ne sećam da li je bio ikada nagrađen novinar i ja smatram ovu nagradu ne samo svojom, nego nagradom struke“, rekla je Kabok.

Vlast u Subotici čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, Savez bačkih Bunjevaca i Ruska stranka.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 25 stepeni Celzijusa. Očekuje se nešto povolјnija biometeorološka situacija.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.