blank

Donacija Vojputa i UNICEF-a PU “Naša radost”

Kompanija Vojput i UNICEF opremili su šest protorija za igru i učenje u PU “Naša radost”, a danas je bila prilika da se obiđe vrtić u Starom Žedniku “Morska zvezda”.

blank
Foto: Goran Todorov

 

“UNICEF je uz podršku kompanije Vojput pomogao opremanje čak šest vrtičkih soba u PU Subotice. Na radost dece, vrtić “Morska zvezda” iz Starog Žednika jedan je u okviru koga smo opremili didaktičkim materijalom”, istakla je Jelena Kovačević, predstavnica UNICEF-a u Subotici.

UNICEF je jedan od partnera Ministarstva prosvete, zajednički radimo na realizaciji programa predškolskog obrazovanja pod nazivom “godine uzleta”. Ovaj projekat je specifičan po tome što osnažuje decu da usvajaju veštine koje su im potrebne za ceo život kao što su komunikacione, socijalne, ali i donošenje odluka, otpornost i ono što je najvažnije – deca usvajaju svoja prva didaktička znanja. Zato je didaktička oprema od izuzetnog značaja.

 

Na pitanje – zašto je važno da deca pohađaju predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Kovačević je odgovorila da je to najsigurniji put za suzbijanje siromaštva, povećanje pravednosti u društvu. Po najnovijim saznanjima, deca koja ne idu u vrtić, lakše napuštaju školovanje i na taj način sebi uskraćuju priliku za kvalitetan život.

blank
Foto: Goran Todorov

“UNICEF je do sada obučio više od 21 hiljade vaspitača, stručnih saradnika u okviru ovog programa. Danas smo u Starom Žedniku jer nam je kompanija Vojput donirala 3.540.000 dinara za opremanje šest vrtićkih soba” – istakla je Jelena Kovačević i dodala kako je ova subotička kompanija dugogodišnji partner UNICEF. Kompanija Vojput je pomogla da se opremi i Razvojno savetovalište u Subotici koje je namenjeno deci sa smetnjama u razvoju, a za različite projekte u poslednje tri godine UNICEF je donirao više od 10 miliona dinara.

Violeta Vrcelj Odri, pedagog i stručni saradni, istakla je važnost dobijenih sredstava kao i saradnju sa UNICEF-om koji pruža raznovrsnu podršku u procesu implementacije programa:

blank
Foto: Goran Todorov

“Radi se o programima stručnog usavršavanja. Ovom opremom koju smo dobili mogli smo da opremimo sve naše grupe koje se nalaze pri školama. Ima jedna važna rečenica koju svi volimo da citiramo, a to je da je dete biće koje jeste i koje biva, pa u zavisnosti od toga kakve uslove stvaramo za dete, danas, sada, ovde – zavisi kakvo će dete postati i ako ulažemo u to da obezbeđujemo značajne uslove za igru istraživanje, saradnju, otkrivanje, možemo biti sigurni da na taj najbolji način utičemo i pomažemo detetu da razvije sve svoje potencijale” – rekla je Vrcelj Odri.

U novoopremljenim sobama u više vrtića u mesnim zajednicama i Subotici, uživaju ne samo deca, već i roditelji, koji uz vaspitače, pomno prate razvoj dvoje dece. Ovakva vrsta didaktičke opreme biće podsticaj deci i onima koji rade sa njima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Večeras bitka za finale

Košarkaše Spartak Office Shoes-a večeras od 19 časova u Hali sportova očekuje revanš meč polufinala plej-ofa protiv ekipe MZT Skopje Aerodrom. Subotičani su slavili u

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.