blank

Milojević pozvan na obeležavanje godišnjice operacije “Vazdušni most” (VIDEO)

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice u gradskoj skupštini je sestrić vazduhoplovnog potporučnika Miloša Uzunovića, komandanta Prvog bataljona Druge takovske brigade Jugoslovenske vojske u Otadžbini, koja je odigrala ključnu ulogu u operaciji “Vazdušni most”, zahvaljujući kojoj je 1944. godine spašeno više od pet stotina savezničkih, pre svih američkih avijatičara

YouTube video

Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice u Skupštini grada 19. septembra prisustvovaće, kao počasni gost, otvaranju aerodroma i spomen-kompleksa na Galovića polju u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca. Memorijalni kompleks u Pranjanima posvećen je operaciji “Vazdušni most” tokom koje je 1944. godine spašeno i u Bari, sa improvizovanog aerodroma, upućeno više od pet stotina savezničkih, pretežno američkih avijatičara, oborenih nad našom zemljom.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice je sestrić vazduhplovnog potporučnika Miloša Uzunovića, komandanta Prvog bataljona Druge takovske brigade Jugoslovenske vojske u Otadžbini, koja je, pored ostalih jedinica, odigrala ključnu ulogu u operaciji “Vazdušni most” koju Amerikanci nazivaju operacija “Halijard”.

blank

– Moj ujak Miloš Uzunović je bio školovani vazduhoplovni podnarednik, pa oficir. Do pada Užičke republike bio je u odredu koji je potpadao pod partizansku komandu. Nakon sloma Užičke republike postaje komandant Pratećeg bataljona Prvog ravnogorskog korpusa. Njegova brigada odigrala je ključnu ulogu u izgradnji i obezbeđenju aerodroma na Galovića polju u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca sa kojeg je, u Bari, odletelo više od pet stotina savezničkih, odnosno američkih avijatičara – kaže Milojević za Subotičke.rs.

Milojević ističe da je tragična uloga njegovog ujaka dugo bila neka vrsta porodičnog zaveta ćutanja.

– Ujak nije hteo da odleti iz Pranjana u Italiju, iako su mu nudili. Rekao je da će ostati da podigne ustanak protiv komunista, ako ovi dođu na vlast. Komunisti su ga opkolili 1946. godine. Dotle se krio u takovskom kraju. Moja majka mu je dostavljala hranu i ostale neophodne potrepštine. Njoj je verovao. U neravnopravnoj borbi sa komunistima poginula su trojica njegovih pratilaca. Kada je ostao bez municije, bacio je na komuniste bombu koja nije eksplodirala. Drugu je sačuvao za sebe. Legao je na nju i ubio se, da im ne padne u ruke. U trenutku pogibije imao je 28 godina. Na žalost, komunisti su njegovo telo izložili u centru Gornjeg Milanovca, gde je bilo dva dana. Potom su ga sahranili na neobeleženom mestu, u parku nazvanom Brdo mira. Sahranu su posmatrale moja majka i Miloševa devojka koja je u raku uspela da ubaci mali šareni ćilim. Preko ujakovog neobeleženog groba danas se proteže betonska staza. Ekshumacija je zbog staze trenutno nemoguća. Zahvaljujući svedočenju moje majke, mi znamo mesto gde je Miloš ukopan i obilazimo ga – pojašnjava Milojević.

Pre nekoliko godina, nakon sedam decenija od pogibije kapetana Uzunovića, Miroslavov brat je, obnavljajući stari vajat, u podu pronašao smotuljak ulepljen u vosak. Kada ga je razmotao, u njemu je pronašao letačku značku.

blank

– Ujak je letačku školu pohađao u Kraljevu. Od njegovih ličnih stvari posedujemo diplomu letačke škole i sada ovu letačku značku. Sve ostalo, uključujući i američku pilotsku jaknu, koju je ujak dobio na poklon od Amerikanaca u Pranjanima, komunisti su konfiskovali. Broj značke poklapa se sa brojem ina letačkoj diplomi koju je potpisao đeneral Borivoje Mirković, vođa pučista iz marta 1941. godine – ističe Milojević.

Milojević kaže da su do njega i njegovog brata, kao jedinih potomaka iz porodične grane Miloša Uzunovića, došli ljudi koji organizuju svečanost u Pranjanima. Milosav Samardžić, urednik kragujevačkih “Pogleda”, priprema dokumentarni film o operaciji “Vazdušni most”, a u njemu bi trebalo da se pojavi i Milojević.

Milojevićeva familija je kroz istoriju bila povezana sa Suboticom i pre njegovog dolaska u naš grad, šezdesetih godina prošlog veka.

– Slučaj je hteo da se moj deda po majci, Milošev otac Miloje Uzunović, sa svojim bratom
Dragutinom, nađe u vozu u kojem je naša vojska 13. novembra 1918. godine, posle proboja Solunskog fronta, ušla u Suboticu. Sa njima je bio i naš rođak Milisav iz Drenove koji je, sa lokomotive, rekao čuveno “Dobro veče” odborima Srba i Bunjevaca, odnosno Mađara, koji su dočekali našu vojsku na železničkoj stanici – otkriva nam Milojević.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 20 stepen Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti relativno povolјne

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.