blank

Završna konferencija projekta “Opti-bajk”

blank

Završna konferencija projekta „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „Optibajk”, čiji je nosilac grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ašothalom, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Projekat je realizovan u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija s ciljem optimizacije saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza, saopštila je Gradska kuća.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je višestruki značaj ovog projekta kojim je Subotica u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi dobila oko osam kilometara biciklističkih staza.

„Osim što je ovaj projekat olakšao svakodnevni biciklistički saobraćaj, učinio ga je i bezbednijim. Ne smemo zaboraviti ni značaj koji će ovakvo povezivanje Subotice sa Tompom i Ašothalomom imati za turizam sa obe strane granice, kao ni ekološki aspekt ovog projekta koji je omogućio da stanovnici ovih naselja češće koriste bicikl kao prevozno sredstvo“, rekao je Stevan Bakić.

On se, ovom prilikom u ime grada Subotice, koji je bio nosilac ovog projekta zahvalio svim učesnicima projekta Optibajk i gostima konferencije, a posebno partnerima iz Republike Mađarske, kojima je poželeo ugodan boravak u Subotici,

„Čestitam svima koji su doprineli da se kroz ovaj projekat oko 689.000 evra, koje nam je donirala Evropska unija, uloži u razvoj biciklističke infrastrukture. Uveren sam da ćemo zajedno realizovati još mnogo sjajnih projekata koji će nas dodatno zbližiti i našim građanima doneti korist i bolji kvalitet života“, kazao je Stevan Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je, uz podsećanje na dugu istoriju biciklizma u Subotici, istakao značaj ovog projekta za Suboticu iz više aspekata.

blank

„Važan je zbog zaštite životne sredine, očuvanja zdravlja, zbog izgradnje infrastrukture, a pošto smo grad koji je blizu granice bitan je i zbog njenog lakšeg i bržeg prelaska“, naglasio je dr Balint Pastor.

Kada prođe pandemija biće bitno, kako je naveo, da građani Subotice koji žive u naseljima i selima pre svega u Bačkim Vinogradima i Kelebiji mogu biciklom da pređu granicu, mogu tako da ostvare svoje interese, pogotovo oni koji rade sa druge strane granice.

„Biciklističke staze su projekat koji je važan za Evropsku uniju i veoma je važno da je ovim projektom izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza na našoj teritoriji. Izuzetno me raduje što će projekta biti nastavljen“, dodao je dr Balint Pastor.

Foto: Gradska uprava

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 29 stepeni Celzijusa. Vremenski uslovi uticaće povolјno na većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.