blank

ĐUVR – izložba o knjizi učenika i nastavnika OŠ “Đuro Salaj” (VIDEO)

YouTube video

Osnovna škola „Đuro Salaj“ iz Subotice živi skladnim, školskim, obrazovnim životom. U ovoj školi neguju se principi prijateljstva, međusobne povezanosti i širokih shvatanja. Ambijent kojim se ova škola može dičiti je otvorenost, saradnja između dece i nastavnika prvenstveno, gde je sve podređeno upravo onim najvažnijima – učenicima ove škole.

Svakog meseca, nastavnici ove škole nastavno gradivo predstave na malo drugačiji način. Za sve značajne datume, kolektiv se potrudi da se javnosti predstavi na jedan kreativan i drugačiji način, pa smo tako u organizaciji „Đuro prodakšn“ imali prilike da gledamo izuzetnu predstavu o životu Nemanjića, ali i životu jedne savremene porodice gde su učenici ove škole izveli predstavu pred punom salom Dečjeg pozorišta.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ovoga puta, učiteljice i nastavnice Osnovne škole „Đuro Salaj“ organizovale su izložbu u čast knjige, izloživši eksponate koji su prikazali najvažniji izum svih vremena – izum koji je u osnovi svih ostalih: knjigu, od glinenih tablica pa sve do najmodernijih digitalnih izdanja.

Ova muzejska postavka sastoji se od prve knjige – klinastog pisma, pisma na voskiranim tablicama, najstarijih ikad pronađenih spisa – Epa o Gilgamešu, pisama kroz istoriju, prvih štamparija u svetu i kod nas, mađarski i engleski jezički kutak i digitalnim izdanjima knjiga.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ideja je nastala kao zajednički rad učiteljica i nastavnica kako bi se đacima predstavile materijalna dobra, arhivska i muzejska građa. Ovo je promocija kulture, umetnosti i znanja, vrhunskih vrednosti čovečanstva. Predstavljanje svetske baštine, očuvanje i promocija pisane reči, umetnosti i kulture uopšte.

Učenici prvog razreda tek su otvorili magični svet slova, pa je postavka ĐUVR za njih bila zahtevna. Tek će se upoznati sa istorijom srpske duhovnosti i književnosti, prvim štamparijama, spisima i Gilgamešom. Do sada su savladana sva slova.

blank
Foto: Subotičke.rs

Muzejska postavka o knjizi u Osnovnoj školi „Đuro Salaj“ biće otvorena dok god ima zainteresovanih da je vide. Ovo je prilika da svratite u ovu školu i upoznate se sa radom, porazgovarate sa ljubaznim ljudima koji su zaposleni u ovde. U toku je upis za novu generaciju đaka prvaka, pa eto prilike da vidite šta ova škola nudi.

Verujte nam na reč, nudi ceo jedan svet. Ovde se neke lekcije predaju na specifičan način i ostaju dugo u pamćenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.