blank

Epilog fabrike “Solid” posle stečaja

Nekada respektabilna fabrika za proizvodnju obuće “Solid” dobila je svoj epilog.

blank

Naime, na pres konferenciji koju je sazvao Ištvan Huđi, predsednik Saveza Samostalnih Sindikata Grada Subotice rekao je da je dobra vest za sve bivše radnike fabrike „Solid“ koja je otišla u stečaj pre četiri godine, da su obeštećeni isplatom zaostalih plata i povezivanjem staža u trajanju od pet gdina.

Od 2016. godine fabrika „Solid“ je u teškom poslovnom i finansijskom stanju sve do 2019. godine kada se proglašava stečaj ovog preduzeća.

Imovina „Solida“ je jedna hala u centru fabrike dok je sve ostalo od nepokretnosti prodato ili su preuzeli u potraživanjima. Sindikat grada Subotice i ombudsman veliku ulogu je imao u rešavanju ovog velikog problema za 200 radnika. U iznosu od devet minimalnih zarada svakom radniku koji je potpisao Rešenje je na tekuće račune isplaćeno oko 270 hiljada dinara. U pitanju je Rešenje Vlade Srbije da se sredstva iz budžeta uplate u Republički PIO fond preduzećima u vreme privatizacije, gde je staž ostao otvoren, a gde su radnici fabrike „Solid“ odlaskom u stečaj oštećeni.

blank

Povezivanje staža za svakog radnika koji je radio u fabrici „Solid“ odnosi se na pet godina, od 2015. pa do 2019. godine: „Saradnja sa Republičkim PIO fondom, sa Poreskom upravom i stečajnim upravnikom bila je dobra, iako sistem i institucije ne funcionišu dobro. Na ovom nivou je svako imao volju da nađe rešenje i pomogne nekadašnjim zaposlenima u „Solidu“-rekao je Ištvan Huđi, i dodao kako je i povezivanje radnog staža uspešno završeno.

Samostalni sindikat grada Subotice učinio je sve da se Slučaj „Solid“ završi u korist radnika. Huđi je pozvao sve radnike ove fabrike koji su samostalno uplaćivali staž u PIO fond kako bi povezali nedostajuće godine, da se jave kako bi se izvršio povrat sredstava. Huđi dodaje da je ova nekada poznata subotička fabrika po celoj Srbiji imala prodavnice obuće i predstavništva, pa je ceo proces trajao duže dok se nisu stekli uslovi za ovakav završetak.

Ildika Huđi je bila poslovođa šivaćih radionica u fabrici „Solid“ od kraja osamdesetih godina:

„Ovo što se izdešavalo bilo je teško za sve nas. Bilo nam je bitno da imamo posao. Ja prva se ne bih setila da se obratim Samostalnom sindikatu jer smo se plašili da ćemo izgubiti posao. Mnogo puta nam je Inspekcija rada dolazila, bilo je dosta neregularnosti u fabrici, plate smo godinama dobijali u koverti, o regresu da ne govorimo. Mislim da još postoji 10 godina staža koji nam je samo povezan, bez uplate za isti. Ja sam poslednja otišla odatle. Mnogo nam je stvari uskraćeno, čak i zdravstveno osiguranje. Mnogi su zdravstveno osiguranje imali samo ako su bili zaista bolesti. Mnogo smo izgubili u „Solidu“-završila je emotivna Ildika Huđi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.