blank

Građevinski fakultet u Subotici obeležio pola veka postojanja

Juče je u Velikoj većnici Gradske kuće obeleženo pola veka postojanja Građevinskog fakuleteta.

blank
Foto: Subotičke.rs

Za 50 godina postojanja u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, Građevinski fakultet Subotica je izrastao u savremenu obrazovno-naučnu instituciju, sa nastavom na srpskom i delom na mađarskom jeziku, a ima i odličnu saradnju sa svim relevantnim institucijama, kako u gradu tako i u zemlji i inostranstvu.

Prisutne goste pozdravio je dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Milan Trifković koji je podsetio na istorijat ove visokoškolske ustanove i istakao da sa današnjim danom Građevinski fakultet u Subotici beleži 2395 diplomiranih studenata, 692 mastera i 22 doktora nauka.

„Ovo je vreme kada je prodor nauke, tehnologije i tehnoloških ostvarenja totalno promenio svaku poru našeg društva, tako je ušao i u građevinu i geodeziju. Trudimo se da odgovorimo zahtevima društva i društvene zajednice, da prilagođavamo naše planove i programe novom trendu i da pratimo savremene tehnologije i savremene instrumente“, rekao je prof. dr Milan Trifković.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić, održao je prigodan govor, kao i državna sekretaraka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Emeše Lalić Urban, i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović. Dr Dejan Madić je istakao kako je Građevisnki fakultet uvek odgovarao na potrebe struke u gradu, ističući da će se zalagati za proširenje obrazovnih smerova.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici grada, pokrajine i republike, a gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je građevinarstvo staro koliko i ljudski rod, da su tokom istorije nastajale i nestajale civilizacije, ali su ostali vidljivi tragovi njihovog postojanja od piramida, grčkih hramovi, Kineskog zida, mostova koji spajajuu.

Svečanu akademiju povodom 50 godina postojanja i rada Građevinskog fakulteta u Subotici zaokružiće i tradicionalna, deveta Međunarodna konferencija pod nazivom „Savremena dostignuća u građevinarstvu 2024“, koja je i ove godine okupila akademsku zajednicu i vodeće predstavnike ove struke s ciljem da se rezimiraju dosadašnji rezultati i dostignuća u ovoj oblasti – najavljeno je danas na svečanoj akademiji velikog jubileja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

PFL: Odigrano 25. kolo

Proteklog vikenda na terenima Područne fudbalske lige Subotice odigrani su mečevi 25. kola. Tavankut je u slavio na svom terenu protiv Vinogradara, dok je Udarnik

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.