blank

Gradska kuća izgrađena za dve, a Akva parku nije dosta ni pet godina? (VIDEO)

YouTube video

Najslikanija građevina u Subotici, jedan od najlepših objekata i prepoznatljiv subotički simbol, Gradska kuća na današnji dan, 15. septembra, puni 113 godina od kako je otvorena, predata na korišćenje kao administrativno-trgovački centar i sa tom namenom služi i danas. Ona je centralna figura secesijske arhitekture, isprepletana mađarskim narodnim folklornim simbolima, sinteza je arhitekture i primenjene umetnosti- reči su poznatog subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija, koji je možda dao i najlepši opis ove subotičke leptice.

Nema osobe koja nije ostala pod utiskom unutrašnjosti ove specifične arhitektonske građevine, ili kada, širom otvorenih očiju, gleda u toranj i vidikovac koji se nalazi na njemu, sa koga se vidi cela subotička regija. Svi bitni administrativni poslovi rešavaju se u Gradskoj kući, od početka 20. veka, dok se kulturno-umetničke manifestacije održavaju u centralnom delu. Poseban dan kojim se kruniše početak zajedničkog života, svakom budućem bračnom paru, Velika većnica da posebno svečan ton, pa zbog raskošne lepote ovog zdanja, dan kada se izgovara „da“ , na venčanjima, bude zauvek zapamćen.

blank
Foto: Subotičke.rs

Gradska kuća nosi status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Izgradnja je započeta 1908. godine i trajala je dve godine. Na samoj Gradskoj kući te dve godine ponosno stoje i podsećaju šta se sve može izgraditi u tako kratkom roku, a da već više od veka ponosno stoji u centru grada.

Ovaj 15. septembar pamtićemo i po početku rada akva parka na Paliću. Dobro, ne baš potpuno gotovog, ali otvorenog za građanstvo. Gradio se kao Skadar na Bojani, a uglavnom kod građana izaziva revolt, pogotovo na društvenim mrežama. Samo otvaranje ovog novog turističko-rekreativnog centra na Paliću prošao je neopaženo, stidljivo je samo otvorio svoje kapije.

Bez truba i fanfara, bez najavljivanja, iako bi trebalo da se svi ponosimo svakim novoizgrađenim objektom. Čekali smo otvaranje nekoliko godina. Iako je ova letnja sezona prošla, pod upravom preduzeća “Elitte Palić” biće u fokusu zbog dodatnih sadržaja koje akva park Palić nudi. Sudeći po cenama ulaznica i naplaćivanja tog dodatnog sadržaja, ne znamo koliko će građana, zbog plitkog džepa, moći da uživa u akva parku Palić. I da za kraj dodamo, da se nadamo da će ovaj skupi objekat svojim investitorima doneti profit, turistima uživanje i odmor, a nama ostalima dodatni prihod od turizma, da na kraju ne ispadne da smo zluradi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Gradska kuća izgrađena za dve, a Akva parku nije dosta ni pet godina? (VIDEO)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.