blank

“Grupa” ponovo blista ispred Dečjeg dispanzera

Omanja, bela skulptura koja mnoge prolaznike podseća na majku koja u svom naručju drži dvoje dece, krasila je ulaz ispred Dečjeg dispanzera još od početka osamdesetih godina prošlog veka.

blank
Foto: Aleksandar Kokeza

Prirodni uticaji i loše održavanje učinili su da spomenik bude trajno oštećen i bačen, ali je nakon deset godina, nova skulptura urađena na osnovu još uvek postojećeg originala, ponovo zablistala u ulici Đure Đakovića, ispred Doma zdravlja Subotica – Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece.

Skulptura “Grupa” delo je čuvene subotičke vajarke Ane Bešlić, koja je svoja dela izlagala širom nekadašnje Jugoslavije, kao i u svetu. Originalno delo nastalo je 1966. godine i postavljeno je ispred Doma zdravlja u Novom Beogradu. Iz istog kalupa izveden je još jedan primerak koji je početkom osamdesetih godina dvadesetog veka postavljen ispred Dečjeg dispanzera u Subotici.

Godine neodržavanja, kao i prirodni uticaju poput mraza učinili su da ovo prelepo umetničko delo pukne i raspadne se na nekoliko komada. Restauracija je bila moguća ali su delovi nažalost, procenom tadašnjih radnika na održavanju, bačeni i izgubljeni zauvek. Tako je Dečji dispanzer u Subotici, krajem devedesetih godina ostao bez svoje “Grupe”.

Zahvaljujući originalu iz Novog Beograda koji je bolje čuvan, nedavno je napravljen kalup iz kojeg je ponovo izrađena još jedna kopija koja je ovih dana vraćena u park ispred Dečjeg dispanzera u Subotici. Radove na izradi novog primerka izvršila je kamenorezačka radnja “Kristal 63“, u saradnji sa umetničkom kovačkom radionicom “Art livac“ iz Subotice. Majka koja drži dvoje dece savršen je simbol zdravstvene ustanove ispred koje se ponovo nalazi i blista.

Ana Bešlić je dobitnica velikog broja nagrada i priznanja, jedan je od deset umetnika koji su izlagali na prvom Oktobarskom salonu 1960 godine u Beogradu, za čega joj je 1973. godineuručeno i priznanje, dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda 1979. godine, nagrade dr Ferenc Bodrogvari 1983. godine i priznanja Pro Urbe 1997. godine. Preminula je 2008. godine u 95. godini života, a njen legat od dvadeset skulptura nalazi se u Gradskom muzeju u Subotici.

Izvor: Lovalova

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.