blank

Humanitarna “Fankijada” po drugi put u Tavankutu (VIDEO)

YouTube video

Kad su prošle godine na prvoj Fankijadi Tavankućani shvatili da se tražio fanak više, odlučili su da ove godine umese, ispeku i prodaju 10 hiljada najfinijih krofni po kojima je ovaj kraj i poznat. Tačnije, sve po čemu se prepoznaju i ponose Bunjevci, dolazi i iz ovih krajeve.

Divan, sunčan dan, netipičan za februar bio je idealan da se kupe i probaju krofne filovane pekmezima raznih vrsta, eurokremom, i pri tom uradi jedno humano delo. Naime, ceo događaj ima humanitarni karakter – prikupljanje novca za najmlađe, povodom uskršnjih praznika. Sličnu akciju su već uradili, prikupivši sredstva za novogodišnje poklone, pa kad su već shvatili da im to dobro ide, umesili su fanke za “debo četvrtak”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Uz koju čašu kuvanog belog i crnog vina, mirisne krofne koje je po selu peklo 40 nana i mama, posetioci su mogli samo da upoređuju koji je fanak bolji, koji je tajni recept zaslužan za vazdušasto i izdašno testo.

Manifestacija posvećena fancima održava se na bunejvački praznik “deb’o četvrtak” – kada je običaj da se jede devet puta, a da deveti obrok budu baš fanci.

blank
Foto: Subotičke.rs

Cilj ove manifestacije je da se od zaborava sačuvaju neki od starih bunjevačkih običaja i da se oni približe mlađim naraštajima, ali sem toga ona ima i humanitarni karakter.

Pitko kuvano vino, bilo bi sjajan izbor da je vojvođanska zima pokazala svoje pravo lice, ali to nije poremetilo one koji uživaju u ovom začinjenom, toplom napitku. Možda je baš tajna u dobrom kuvanom vinu da se kuva “naveliko”.

blank
Foto: Subotičke.rs

Učenici iz Osnovne škole “Matija Gubec” za svoje školsko vozilo skupili su do sad više od 50 hiljada dinara, samo zahvaljujući dobrotvornim prilozima. Svaki dan im padne po još neka ideja, kako zaraditi novac, pa tako pored sopstvenog rada ova deca razvijaju i preuzetnički duh.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.