blank

Humanitarna predstava „Moj deda je bio div“ (VIDEO)

YouTube video

Nedelja nakon školske slave Sveti Sava u Subotici se obeležava nizom manifestacija u kojima učestvuju deca i učenici osnovnih škola. Dečja svetosavska nedelja tako obiluje izložbama, priredbama i predstavama, a sve u čast prvog srpskog prosvetitelja.

Učenici Osnovne škole “Đuro Salaj”, sa svojim nastavnicima, nekoliko godina unazad Savindan proslavljaju malo drugačije i angažovanije. Svake godine na scenu postave predstavu čiji je motiv život dinastije Nemanjić i bogata srpska istorija. Ceo pozorišni spektakl imao je humanitarni karakter gde je za ulaznicu svako dao koliko je mogao. Za raspodelu sredstava zadužena je jedna od najhumanijih fejsbuk grupa “Naše malo nekome je sve” iz Subotice.

blank
Foto: Subotičke.rs

Predstavom “Moj deda je bio div” učenici Osnovne škole “Đuro Salaj” svih razreda pokazali su nam u četrdeset minuta, koliko traje predstava, šta znači zajedništvo, rad, posvećenost i podrška koju je ova brojna učenička glumačka ekipa imala od svojih nastavnika.

Pred punom salom u Dečijem pozorištu odigrali su filmsko – pozorišnu predstavu koje se ne bi postidele ni mnogo ozbiljnije pozorišne trupe.

Učestvovali su nastavnici iz ove osnovne škole, koji su uradili sve sami, od scenarija, koreografije, glume, scenografije, montaže, a sveobuhvatni utisak je divljenje prema nastavničkom osoblju i deci koja su pokazala zavidne glumačke sposobnosti.

blank
Foto: Subotičke.rs

Svoju ulogu, kao i rad na sceni, ozbiljno su shvatila dva kršna momka, koji su oduševili publiku svojom izvedbom đeda Hercegovca i Stefana Nemanje.

Ideja za ovakav vid obeležavanja školske slave, ali i buđenja empatije, svesti i zajedništva kod mlađih generacija došla je od nastavnika, predanih svome radu.

Humanitarni karakter predstave nosi još jednu dimanziju ove, više nego uspešne izvedbe. Fejsbuk grupa “Naše malo nekome je sve” do sada je pomogla stotinama porodica i nastaviće da radi doborovoljno ovaj težak humanitarni posao dok god bude bilo potrebe.

Poruka koju nosi predstava ovih sjajnih mladih ljudi i njihovih nastavnika je naterala suze na oči svima u sali. Rođeni smo u Srbiji, ponosnoj zemlji Nemanjića, zemlji divova, i gde god da svetom hodimo, korenovi su nam ovde.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.