blank

Kada bi se plaćao rad u domaćinstvu, žene bi zarađivale oko 70.000 mesečno

Kada bi žene bile plaćene po tržišnim cenama za rad koji obavljaju u domaćinstvu, njihova mesečna zarada iznosila bi oko 72.000 dinara, pokazalo je najnovije istraživanje Akademije ženskog preduzetništva iz Novog Sada, koje prenosi današnja Politika.

blank

Do te računice došlo se tako što su uzete prosečne tržišne satnice poslova koji se najčešće obavljaju u domaćinstvu i iznose oko 600 dinara po satu i potom pomnožene sa četiri časa dnevno, koliko žene u proseku provedu u neplaćenom radu u domaćinstvu.

Prema istraživanju, polovina ispitanica u proseku troši oko 52 odsto vremena dnevno na neplaćene poslove, a plaćenu pomoć za spremanje kuće ili stana, rad u bašti i oko kuće, peglanje i pranje veša ima veoma mali broj žena.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna u više gradova Vojvodine, u njemu je učestvovalo 350 ispitanica, prosečne statosti 40 godina, najveći broj je imao dvoje dece, a petina ih je bila nezaposlena.

Politika, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Bačka poražena u Vrbasu

Fudbaleri Bačke pretrpeli su ubedljiv poraz u pretposlednjem kolu Vojvođanskog Severa. Ekipa Aleksandra Kopunovića gostovala je drugoplasiranom Vrbasu i izgubila sa 4:0 (3:0). Strelci: Drakulović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.