blank

Kako se čuva bunjevačka tradicija na “Deb’o četvrtak” (VIDEO)

YouTube video

Tradicija kod bunjevačke nacionalne manjine na severu Bačke je da se poslednjeg četvrtka pred poklade jede devet puta, a poslednji, deveti obrok toga dana budu fanci ili krofne. Iako se ovaj delikates pravi od najjednostavnijih namirnica, najbolje domaćih, njegova izrada nije baš jednostavna.

Potrebno je da se se testo dobro izradi, ostavi da naraste nekoliko puta – a to je moguće samo ako je dovoljno toplo u prostoriji u kojoj se mesi, izvade okruglom modlom, ostave da se „odmore“ i onda peku na masti ili ulju dovoljno vrelom da se ujednačeno ispeku, ostanu hrskave, a meke…a filovanje se ostavlja na mašti ukućana.

blank
Foto: Subotičke.rs

Kod naše domaćice Mace nismo prvi put u kući, domaćinskoj, onoj gde kad sednete za sto dobijete odmah posluženje – kako i priliči kad se dočekuje gost: kafa, rakija, da se nešto zamezi i najfiniji fanak koji ste možda pojeli u svom postojanju.

Krofna sa plašom, odnosno belim obrubom baš onako kako se nekad pravilo. Maca, skromna žena širokog srca i osmeha, objašnjava tradiciju „debelog četvrtka“, kako i zašto se baš prave fanci ili krofne. Ona čuva bunjevačku tradiciju od zaborava, ponosno ističući svoju pripadnost.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Golubice preletele Adu

Fudbalerke ŽFK Spartak upisale su i četvrtu pobedu u plej ofu Superlige. Subotičanke su savladale Slogu iz Zemuna na gostovanju rezultatom 6:0 (3:0). Strelci: Filipović

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.