blank

Kinezi u Subotici danas proslavljaju Festival sredine jeseni i Nacionalni dan NR Kine

blank

Mala kineska kolonija u Subotici danas proslavlja Festival sredine jeseni i Nacionalni dan NR Kine, odnosno dan kada je 1949. godine proglašeno osnivanje moderne Kine.

Praznik punog meseca, ili Festival sredine jeseni, pada 15. dana 8. lunarnog meseca (septembar prema gregorijanskom) i najvažniji je tradicionalni praznik posle kineske lunarne nove godine.

Veruje se da je Mesec u noći 15. dana 8. lunarnog meseca puniji i svetliji nego u drugim mesecima. Pun mesec je simbol zajedništva, pa je ovaj praznik vreme za okupljanje porodice. Praznik sredine jeseni u Kini se naziva i Praznikom sastajanja.

Poreklo ovog jesenjeg festivala potiče iz tradicije poštovanja Boginje Meseca i datira hiljadama godina unazad.

Tokom vekova menjali su se običaji obeležavanja ove svečanosti, ali je do danas u čitavoj Kini ostao običaj da se ovoga dana sprema i jede mesečev kolač, uživa u sjaju Meseca na noćnom nebu i pale raznobojni i maštoviti lampioni. Pojedini regioni neguju i svoje specifične običaje, što prazniku daje dodatnu lepotu.

Mesečev kolač, tradicionalna kineska poslastica, postala je popularna širom sveta. Što se Kineza tiče, ovaj kolač simbolizuje okupljanje porodice, jer izgovor reči „okrugao” zvuči kao reč „okupljanje“.

Ujedno, mesečev kolač je važan poklon prijateljima.

Tradicionalni mesečev kolač je okruglog oblika, prečnika 10 cm i debljine 3-4 cm. Na površini ima pečat sa kineskim znacima koji označavaju harmoniju ili dugovečnost ili slike životinja. Kao dodatna dekoracija mogu biti otisci meseca, cveće, vinova loza ili zec (simbol Meseca).

Testo za kolač tradicionalno se sastoji od crvenog pasulja i žumanceta, sa ukusnim nadevom. Iako dominiraju voćni nadevi, postoje različite vrste filova kojim su punjeni, pa mesečevi kolači mogu da se prave od bilo kojih sastojaka čija mešavina može da se pretvori u pastu – čokolada, orašasti plodovi, voće ili slatki krompir.

Nacionalni dan obeležava se svakog prvog oktobra, u znak sećanja na osnivanje moderne Kine. Toga dana, sa zida iznad Kapije nebeskog mira u Zabranjenom gradu, koja izlazi na trg Tijenanmen (Trg nebeskog mira) Mao Cedung je proglasio osnivanje NR Kine.

blank
Radio-televizija Srbije će u saradnji sa Ambasadom Kine u Srbiji u 20 časova 1. oktobra na drugom programu emitovati koncert „More oblaka na vrhu planine Hua“. Time će javni servis obeležiti 71. godišnjicu osnivanja NR Kine i Festival sredine jeseni.

Koncert će biti održan na samom vrhu planine Hua, koji je poznat i kao najstrmiji i najopasniji vrh u Kini. Na koncertu će zajednički nastupiti Simfonijski orkestar i hor Sijan iz provincije Šansi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.