blank

Koje su to internet zamke i šta su to Web detektivi? (VIDEO)

YouTube video

Kako upecati nekoga? Šta je to bezbedno koriščenje interneta? Kako se deca danas snalaze na internetu i da li su svesni internet zamki? Po prvi put su deca Osnovne škole „Matko Vuković“ imala priliku da spoznaju neke nove termine, ali i bezbednosne mere kojim bi se eventualno zaštitila od internet maltretiranja.

Ovaj projekat pod nazivm „Web detektivi“ pokrenuo je Centar za nestalu i zlostavljanu decu, a predsednik ovog centra Igor Jurić, kroz zanimljiv interaktivni kviz pokušao je da objasni đacima petog razreda zamke koje vrebaju na internetu, neke nove pojmove vezane za bezbedno koriščenje svetske mreže, ali način na koji bi deca trebalo prvenstveno sami sebe da zaštite. Jurić je od 2015-te godine, uradio skoro 800 sličnih radionica kako bi učenike osnovnih i srednjih škola upozorio na opasnosti koje ih vrebaju i tamo gde ih najmanje očekuju.

blank
Foto: Subotičke.rs

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Subotice, a u saradnji sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu bezbednost dece podiže na što je mogući viši nivo, a kako je istakla direktorka OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović neophodno je da deca imaju poverenja u sve institucije koje rade u korist svakog deteta ponaosob.

Da su danas deca tehnički pismenija od prošlih generacija nije upitno, a da li su svesna opasnosti koje vrebaju na netu – to smo pitali njih: šta su to naučili na prezentaciji koju im je prikazao predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

blank
Foto: Subotičke.rs

Web detektivi su deca koja su obučena da prepoznaju neprimeren sadržaj na internetu, koji potom prijave kako bi bila zaštićena od web nasilja. Ovaj projekat Centar za nestalu i zlostavljanu decu realizuje u saranji sa Ministarstvom za informisanje i telekomunikacije i UNDP – om. Glavni cilj ovog pilot projekta je povećanje nivoa znanja i svesti dece o sigurnosnim rizicima i savetima za bezbednu upotrebu savremene tehnologije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 28 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.