blank

Komemoracija za Todora Rakića Tošu

U Subotici je preminuo Todor Rakić – Toša, čuveni stonoteniser i još čuveniji trener. Stoni tenis je počeo da igra 1952. godine, prvi trener mu je bio Vilim Harangozo, svetski prvak u igri parova, trener reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Nemačke.

blank
Foto: Sportski savez Subotice

U svojoj trenerskoj karijeri bio je zamenik selektora muške reprezentacije Jugoslavije, a kasnije je bio i selektor ženske reprezentacije Jugoslavije. Najbolje rezultate postigao je u Spartaku iz Subotice koga je preuzeo 1966. godine. Sa Spartakom je ostvario sjajne rezultate. Bio je trener Zorana Kalinića, svetskog prvaka u igri parova, Bele Mesaroša, reprezentativca Jugoslavije a nakon njih i Mirku Gavriloviću, Aleksandru Matkoviću, Robert Santou, igračima koji su uvek bili u vrhu jugoslovenskog i srpskog stonog tenisa.

Vrhunac njegovog trenerskog rada je uspeh muške ekipe u evropskom Kupu sajamskih gradova, koji je ekipa Spartaka osvojila u dva navrata, a jednom bila druga, te jednom u polufinalu Kupa šampiona Evrope. Sa Spartakom je osvojio šest titula ekipnog državnog prvaka. I sve to je Spartak uradio sa lokalnim igračima, što nikome iz Evrope do danas nije uspelo.

Na komemorativnom skupu koji je održan u Trofejnoj sali Sportskog saveza grada Subotice od Todora Rakića su se oprostili brojni igrači i saradnici, u ime Stonoteniskog saveza Srbije obratio se Milorad Trpkovski, a u ime STK Spartak Infostud Aleksandar Matković.

Sahrana Todora Rakića obavljena je u sredu 3. maja na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Neka mu je večna slava !

Izvor: Sportski savez Subotice

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.