blank

Milisav iz Drenove prvi pozdravio Subotičane 13. novembra 1918. godine

blank

Odbornik gradskog parlamenta Miroslav Milojević kaže da se u njegovoj porodici dugo prepričavala anegdota o Milisavu iz Drenove koji sa lokomotive Subotičanima prvi kaže: “Dobro veče”. Deda Miloje i Dragutin od Gradske kuće mislili da je katedrala…

Svedočanstvo o ulasku Vojske Kraljevine Srbije u Suboticu, 13. novembra 1918. godine, ostavio je u knjizi “Zlatni dani Subotice” sveštenik Marko Protić:

“Mi smo stajali za sebe a za sebe Mađari. Sve smo hteli da budemo gromoglasniji od njih, pa da naše “Živio” nadjača njihovo “Eljen”! Tako ej i bilo.

Laza Stišić se obazreo i pogledao na sahat, dok je voz po signalu ulazio u stanicu. Sahat kaže 6 sati i 35 minuta, na što će Laza srećan reći:

– Finis Hungariae! – U taj čas mimo nas promili lokomotiva, u kojoj je stajao jedan vojnik pod šajkačom i s puškom na “gotovs”! Pripravnost – ako bi mašinista vrdnuo.

Nemi tajac! Sam ga taj vojnik prekida sa tihim pozdravom:

– Dobro veče!

– Bog ti dobro dao – rekosmo i dodasmo se u klicanje braći, što se videla silazeći sa stepenica vagona”, zabeležio je sveštenik Marko Protić.

Subotički političar, odbornik Skupštine grada i član Pokreta građanske Subotice, Miroslav Milojević, za Subotičke.rs kaže da su mu deda po majci Miloje Uzunović i njegov brat Dragutin više puta pričali da je vojnik sa lokomotive, kog Protić pominje, njihov rođak – Milisav iz Drenove.

– Deda mi je puno puta pričao o Milisavu iz Drenove koji sa lokomotive Subotičanima kaže: “Dobro veče”. Ta anegdota se do nedavno u porodici rado prepričavala. Deda Miloje i Dragutin su od Gradske kuće pomislili da je katedrala prve večeri u Subotici. Mislim da je sam način ulaska naše vojske u grad i način njenog prijema od strane građana velika lekcija pristojnosti i uljudnosti – kaže Milojević.

“Iz jednog vagona kroli na sveto mesto, na oslobođenu subotičku zemlju, komandant Drugog bataljona osmog pešadijskog puka g. Anta Živulović, sa drugim oficirima, dok se bataljin postrojavao duž voza”, zabeležio je sveštenik Protić.

Usledili su govori dr Joce Manojlovića, dr Emila Havaša i dr Dembica na mađarskom jeziku. Pukovnik Živulović odgovorio je vojnički kratko, obećavajući mir i poredak.

Na slici: oficiri Anta Živulović i Mihailo Bodi

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TSC gostuje lideru

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole danas, 2. maja od 19 časova, gostuje u Beogradu Crvenoj Zvezdi u utakmici 3. kola plej-ofa Mozzartbet Superlige. Šef

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.