blank

Momir Futo na prijemu kod Zorana Milanovića

blank

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je juče u Banskim dvorima u Zagrebu izaslanstvo mladih istraživača Instituta “Ruđer Bošković”, među kojima je bio i Subotičanin dr Momir Futo, povodom objave rezultata njihovog istraživanja o novim spoznajama u vezi ponašanju bakterijskih biofilmova, saopštila je kancelarija hrvatskog predsednika.

U izaslanstvu su, pored dr Futa, bili dr Tomislav Domazet-Lošo, voditelj istraživanja bakterijskih biofilmova, Sara Koska, doktorand na Institutu “Ruđer Bošković”, Nina Čorak, doktorand na Institutu “Ruđer Bošković” i dr Dejvid Metju Smit, direktor Instituta “Ruđer Bošković”.

blank

Tokom posete je istaknuto da je istraživanje, koje su sproveli istraživači sa “Ruđera”, pokazalo da su dosadašnje naučne spoznaje potcenjivale složenost bakterija. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom naučnom časopisu “Molkular bajolodži end evolušn” („Molecular Biology and Evolution“).

Mladi znanstvenici s Instituta “Ruđer Bošković” upoznali su predsednika Milanovića sa tokom istraživanja i rezultatima do kojih su došli. Na sastanku je bilo reči i o celokupnom delovanju Instituta “Ruđer Bošković”, posebno o planovima ulaganja u nove objekte i novu, savremenu opremu. Planove ovog instituta predsedniku Milanoviću je predstavio direktor Smit.

Podsetimo, ranije ovog meseca Institut „Ruđer Bošković“ iz Zagreba saopštio je da je da je međunarodni tim naučnika, predvođen evolucijskim genetičarem prof. dr Tomislavom Domazetom-Lošom sa Instituta „Ruđer Bošković“ i Hrvatskog katoličkog sveučilišta otkrio je da se bakterijski biofilmovi ponašaju poput embriona. Ovo istraživanje baca sasvim novo svetlo na dosadašnje spoznaje o prvim oblicima života na Zemlji. Prvi autor objavljenog rada je Subotičanin dr Momir Futo koji je pre odlaska u Zagreb u više navrata bezuspešno pokušavao da pronađe posao u Srbiji.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.