blank

Obeleženo 80 godina od deportacije subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima i na spomenik žrtava Holokausta u Drugom svetskom ratu, u dvorištu Sinagoge, juče je obeleženo 80 godina od deportacije subotičkih Jevreja u logore.

blank
Foto: Subotičke.rs

Vence su na spomenik stradalim Jevrejima položili član Gradskog veća Srđan Samardžić i predsednik odbora Fondacije “Subotička Sinagoga” Balint Pastor, ali i brojni zvaničnici.

“U U Holokaustu je na najzverskiji način samo zato što su bili Jebreji, ubijeno više od šest miliona nevinih ljudi. Od ovog zla nisu bili pošteđeni ni Jevreji sa ovih prostora. Procenjuje se da je u Srbiji ubijeno blizu 15.000 Jevreja, od čega više od devet hiljada iz Beograda. Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica. U sabirni logor u Bačalmašu, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope, 16. juna 1944. deportovano je, oko četiri hiljade subotičkih Jevreja“ – podsetio je Samardžić.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ dr Balint Pastor poručio je da se nikada, ni u jednom trenutku ne sme izgubiti iz vida da nijedan stav ne može prouzrokovati stradanje niti jednog pojedinca, zajednice ili naroda.

blank
foto: Subotičke.rs

„Pitamo se kako je to zlo čovek mogao učiniti čoveku. Nećemo dozvoliti da izbledi sećanje na užas koji se dogodio pre 80 godina. Naša je individualna i kolektivna, a posebno politička odgovornost da ove pojave osudimo, ali to nije dovoljno, već treba i da im se suprotstavimo. Grad Subotica je pre 30 godina podigao spomenik kod nekadašnjeg geta i u dvorištu Sinagoge, opipljiv, vidljiv znak i mesto sećanja. Nismo dozvolili da arhitektonski biser Subotice potpuno propadne. Ona nije samo nasleđe Srbije i Mađarske, već i Evrope i celog sveta. Zahvaljujući našim naporima, uz veliku pomoć Vlade Mađarske i sredstvima budžeta, ovo prelepo zdanje je od 2018. godine ponovo zablistalo“ – naglasio je dr Pastor podsećajući da je Sinagoga, koja je nekada služila kao mesto okupljanja za molitvu Jevreja subotičke zajednice, danas mesto kulturnih događaja visokog kvaliteta.

Prisutnima u Sinagogi obratio se i predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

„Misao pa reč je uvek prvi stepenik u oblikovanju socjalnih, ekonimskih i političkih odnosa u društvu, koji korak po korak utiču na osnovne sisteme vrednosti, poimanja dobra i zla, lepog i ružnog, prihvatljivog i neprihvatljivog. Od sredine 30. godina prošlog veka u većini evrospkih zemalja Jevreji su postali označeni i sankcionisani kao ružni, nepristojni i neprihvatljivi što je dovelo do marinalizacije, pa je moralni zemljitres deportacije subotičkih Jevreja prošao samo uz glas protesta časnih pojedinaca, i glasan muk većine“ – istakao je Sabadoš.

blank
foto: Subotičke.rs

Vence na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge položio je i načelnik Severnobačkog upravnog okruga, predstavnici ambasade Mađarske u Beogradu, konzularnih predstavništava, jevrejskih opština, nacionalnih saveta i pojedinih organizacija i udruženja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 31 stepen Celzijusa. Usled očekivane biometeorološke situacije kardiovaskularnim bolesnicima,

Detaljnije »
blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 30 stepeni Celzijusa. Većina hronično obolelih osoba može očekivati

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.