blank

Održan tradicionalni Katin bal u Bajmoku (VIDEO)

YouTube video

Srbi imaju slave, a katolici imendane, pa je sva prilika da se na Katin dan okupe sve Kate, Kaće, Katice, Katarine i zajedno sa svima ostalima proslave svoj dan.

Kolorit 20 nacionalnosti koje možete prebrojati na severu Bačke je bogatstvo kojim se ponosi ovaj deo Srbije. Sloboda izražavanja, čuvanja tradicije i običaja tih nacionalnosti jedan je od najvažnijih segmenata ovdašnjeg društva i predstavlja samo sponu koja nas sve sa ovih prostora spaja. Jedna od takvih svečanosti, a u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok“ prilika je da se okupe svi koji će na ovaj način proslaviti završetak ovogodišnje poljoprivredne godine, bez obzira na nacionalnost.

blank
Foto: Subotičke.rs

Svoj imendan svaka Kata, Katica, Kaća obeležava, ali je lepše kad se obeležava u društvu. Svaka Kata, ili slične inačice ovog imena, dobila je prigodan poklon. Pričajuči o svom imenu, Kate pričaju deo istorije svojih porodica, ali i kraja u kome žive ceo svoj život.

Narodni kalendar je nekad bio jedini kojim su se rukovodili naši stari. Prema tom kalendaru Sveta Kata, označavala je poslednje dane jeseni i početak zime. Od tog dana počinju pripreme za Božić. Poslovica „Sveta Kata, sneg na vrata“ nije slučajno izmišljena. Oko tog datuma pada prvi sneg. Sveta Kata je i ovoga puta bila u pravu, donela je prvi sneg u Srbiju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.