blank

Otvoren 28. Festival evropskog filma Palić

blank

Sinoć je na Letnjoj pozornici svečano otvoren 28. Festival evropskog filma Palić. Glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Festival će trajati do petka, a projekcije će biti organizovane Letnjoj pozornici na Paliću, u Eurosinemi, Abaziji i Art-bioskopu „Aleksandar Lifka”.

Gradonačelnik Stevan Bakić je naveo da ga raduje što se festival održava u starom formatu i na otvorenom, te to što će biti prikazana premijera filma rađenog po motivima romana Bore Stankovića, jer, kako je rekao, takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Čestitao je Berčeku na nagradi i rekao da su njegova ostvarenja dala nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji.

blank

Pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Radovan Jokić je na otvaranju rekao da je ovaj festival skoro tri decenije negovan prostor transverzalnih mišljenja i multidimenzionalnih umetničkih projekcija.

„Ono što ga čini posebno vrednim i značajnim je da je on zaista mesto umetničkog događaja, kao metodologije nemira i nepokolebljivog traganja”, rekao je Jokić.

Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančić iz Slovenije.

blank

„Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”, navela je Zupančič.

Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit” koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije. Njoj je nagradu predao Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope.

blank

„Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno”, poručila je Ada Solomon.

Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

„Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma „Barbara“, ali ova šuma ovde je mnogo bolja“, kazao je Pecold.

blank

Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca. Nagradu doajenu domaćeg glumišta uručio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

„Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren, rekao je Berček.

Drugog festivalskog dana će na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas biti prikazan film „Plavi cvijet”  hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23 časa ostvarenje „Frans” Bruna Dumona.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 24 stepeni Celzijusa. Nepovolјne biometeorološke prilike, pogotovo za srčane

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.