blank

Pastor: Sledi nastavak pregovora, Bojan Bagi kandidat za direktora bolnice

blank

Tokom ove sedmice nastavlja se formiranje vlasti u Pokrajini, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine.

Novo zasedanje Skupštine Vojvodine zakazano je za petak, 13. novembar kako bi što pre bile donete odluke koje su važne za nesmetano funkcionisanje institucija u pokrajini, rekao je Ištvan Pastor gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, prenosi Panon televizija.

Što se tiče pozicije Saveza vojvođanskih Mađara u pokrajinskoj vlasti ona odgovara srazmeno većem broju glasova koje je stranka dobila na izborima 21. juna.

„SVM i dalje vodi sekretarijat na čijem je čelu poslednjih 20 godina, a odnosi se na obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, što je za nas važno. Sekretar je Žolt Sakalaš, koji je i jedan od potpredsednika Vlade. U tom sekretarijatu imaćemo i jednog zamenika, kao i u Sekretarijatu za poljoprivredu, kao što je to bilo i u prethodne četiri godine. Osim toga, imaćemo pomoćnike u osam sekretarijata, što je dvostruko više nego u prethodnom periodu rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a nabrojao je da će ova stranka dati pomoćnike u sekretarijatima za obrazovanje, za privredu, za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, za visoko obrazovanje, finansije, urbanizam, sport i energetiku. Jedini sekretarijati u kojima SVM nema pomoćnika su za zdravstvo i socijalnu politiku.

blank

Takođe su zadržali nadležnost nad pokrajinskim institucijama koje su i do sada bile u njihovoj nadležnosti, kao što su to „Vojvodinašume” ili Pedagoški zavod. U oblasti zdravstva SVM i dalje će rukovoditi bolnicama u Somboru, Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti, naveo je Pastor.

„U vezi subotičke Opšte bolnice razgovori još nisu završeni i nadam se da će narednih desetak dana doći do kraja pregovora. Imamo odličnog kandidata kojeg bismo želeli da postavimo na mesto direktora u bolnici u Subotici. Rukovodeće mesto u subotičkoj bolnici ne smatramo političkim plenom, ali vidimo da način na koji se subotička bolnica vodi u poslednjih tri, četiri ili pet godina ni za nas ni za Subotičane nije prihvatljiv i nije održiv. Vidimo da su unutrašnji odnosi daleko od onih kakvi bi trebali da budu, da je kvalitet zdravstvene usluge daleko od onog kakav bi trebao da bude, vidimo da je potrebna promena. Imamo program  i kandidata, a to je dr Bojan Bagi, za kojeg ćemo se boriti. Želim da naglasim: ovo za nas nije pitanje političkog plena, već pitanje funkcionisanja i boljeg rada. Verujemo da bi mi mogli da načinimo bolju bolnicu, a za tim postoji potreba, što pokazuju i sadašnje prilike” rekao je Ištvan Pastor. On je dodao da ukoliko im to i ne pođe za rukom, i dalje subotičku Opštu bolnicu smatraju važnom i činiće sve da situacija u njoj bude bolja. „Ukoliko dr Bagi i ne bude direktor bolnice, nastaviće da vodi Odeljenje reanimacije i doprinositi brizi za pacijente” rekao je Pastor.

Ištvan Pastor izneo je očekivanja da će ubrzo biti završeni i razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko pozicije SVM-a u republičkoj vlasti, odnosno na kojim pozicijama će imati državne sekretare. Za stranku je to bitno, rečeno je u jutarnjem programu Panon RTV-a, i kako bi na osnovu toga odredili personalna rešenja u pokrajini i po lokalnim samoupravama.

Govoreći o najavi da će naredni parlamentarni izbori biti 2022. godine, te da će ovo biti vlada skraćenog mandata, Ištvan Pastor je rekao da nezavisno od toga da li će biti i parlamentarnih izbora u Srbiji, ta godina će svako proći u znaku izbora. „Imaćemo svakako predsedničke izbore u Srbiji, izbore za grad Beograd, te godine održavaju se i izbori za mađarski Parlament, ali i za Mađarski nacionalni savet. Nezavisno od toga da li će vlada Srbije imati skraćeni mandat, tih godinu i po dana je još daleko i prihvaćen posao mora da se uradi jer su nas za to ovlastili građani” rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a kratko se osvrnuo i na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama ocenjujući da je bilo tragikomičnih situacija i kršenja izborne procedure na nezamisliv način, što kako je rekao, dovodi u pitanje moralno pravo SAD da se ocenjuju demokratičnost izbornog sistema u drugim sredinama.

Veliki deo razgovora za Subotički mađarski radio Ištvan Pastor posvetio je i pozivanju građana da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera koje su jednostavne, a delotvorne: da nose zaštitne maske, izbegavaju okupljanja i drže distancu. „To je ono najviše što svako može da učini, to su sitnice, ništa nas ne staju, potrebno je samo obratiti pažnju i pridržavati se ovih minimalnih pravila. Vidimo da se virus različito ponaša od države do države, ali se svugde potvrđuje da ove mere donose rezultat” rekao je Pastor. On je takođe dodao da su bolnice preopterećene, i kada se o tome govori nije reč samo o kapacitetima u krevetima, respiratorima i tehničkoj opremljenosti, već i o ljudstvu, o lekarima i medicinskom osoblju koje je preopterećeno. „Stojimo pred teškim vremenima koja će dugo trajati. Blizu smo vakcine, ali će proći meseci dok ona stigne i dok se vakciniše stanovništvo. Zato treba da se pridržavamo osnovnih mera epidemiološke zaštite” rekao je Pastor. On je dodao da će se moguća ograničenja odnositi pre svega na minimalizovanje  društvenih kontakata, a da ne očekuje ograničenja koja bitno remete život ljudi.

Foto: Panon TV, printskrin

 

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.